islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3535
EURO
35,1812
ALTIN
2.324,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Hırvat Devletinden Müslüman Katliamcısına Madalya

Hırvat Devletinden Müslüman Katliamcısına Madalya

Mirat Haber Ajansı

Yoğun eleştirilere rağmen Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç aranmakta olan bir Bosnalı Hırvat savaş suçlusu zanlısına resmi devlet madalyası verdi. Cumhurbaşkanı, “Hırvatistan’ın kurtuluşuna katkıları” nedeniyle savaş zamanında etnik temizlikte rol alan bir Hırvat polis birimine madalya olarak ödülünü bir katliam zanlısına takdim etti. 1992-1995 Bosna iç savaşında paramiliter güç olan Hırvat Savunma Konseyi’nden (HVO) emekli general Zlatan Miyo Yeliç ödülü Salı günü Hırvatistan’ın Knin kentinde düzenlenen törenle aldı. Ülkenin 1995 savaşında Krayina bölgesini tutan Sırplara karşı Bosna Hersek güçlerinin yardımıyla kazandıkları zaferin 25. yıldönümünü kutlamak için düzenlenen törende bu ödüller sunuldu. HVO, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından suçlu ilan edilen Hırvat ayrılıkçı Hersek-Bosna bölgesinin militan gücüydü. Bu girişimin amacı Boşnakları (Bosnalı Müslümanları) etnik olarak bölgeden temizleyerek Bosna-Hersek topraklarında Büyük Hırvatistan kurmaktı. Yeliç ödülü Hersek-Bosna Hırvat Özel Polis Birimi adına alırken, törende ayrıca HVO Muhafız Tugayları da ödüllendirildi.

Bosna devlet savcılığı 2016 yılında Yeliç’i 1993-1994 yılları arasında güneydeki Mostar kentinde Boşnaklara karşı işlenen savaş suçları iddiasıyla arıyor. Suçlamalara göre Yeliç, Mostar’daki Hırvat idaresindeki Heliodrom toplama kampının komutanına Hırvat güçlerinin Boşnak tutukluları alması talimatını verdi. İddia makamı, sonuç olarak en az 50 kişinin katledildiğini ve en az 188 kişinin de yaralandığını belirtirken, Hırvat güçleri tarafından yaklaşık 40 kişiye işkence ve fiziksel istismar yapıldığını anlattı. Yeliç, yargılanmamak için 2012’de Bosna-Hersek’ten Hırvatistan’a kaçtı. Hırvat hükümetinin bu tür eylemlerin failleri olduğu iddia edilen kişilere kamuoyunda verdiği destek tepki görüyor. Yugoslavya konusunda uluslararası yargılama mahkemesi olan ICTY, 2017 tarihli bir kararında, Hırvatistan Cumhuriyeti’nin o zamanki üst düzey liderlerinin Bosnalı Müslümanları etnik olarak temizlemek için hazırlık yaptıkları sonucuna varmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.