islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8565
ALTIN
2.438,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Hırvatistan polisi mültecilere yönelik muameleyi soruşturan milletvekillerini engelledi

Hırvatistan polisi mültecilere yönelik muameleyi soruşturan milletvekillerini engelledi
Mirat Haber Ajansı

Dört İtalyan siyasetçi, Hırvatistan’daki mültecilere yönelik muameleden endişe duyduklarını ifade ederek Hırvat polisini, mültecilerin hafta sonu Bosna-Hersek sınırındaki bir bölgeye girmelerini engellemeye çalışmakla suçladılar. İtalya’nın Demokrat Partisi’nden (PD) Avrupa Parlamentosu’nun (AP) tüm üyeleri olan yasa koyucular, sığınmacıların karşılaştığı koşulları araştırmak için bir AB üye ülkesi olan Hırvatistan ile Bosna arasındaki bölgeye ulaşmayı amaçladılar. Piero Bartolo, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino ve Alessandra Moretti, hafta sonu sınır noktasına erişimlerinin reddedildiğini ifade etti. Benifei’den alıntılanan raporlara göre, bir düzine Hırvat polisinin kontrol noktasına giden yolda insan bariyeri kurması sonrasında milletvekillerinin sınıra ulaşmaları engellendi.

Balkanlar’da mülteci krizi büyor

Parlamento üyeleri daha sonra Bosna-Hersek’e geçerek ülkenin Hırvatistan sınırındaki bir kasaba olan Bihaç’a gittiler. Dondurucu kış koşullarında yüzlerce kişiyi sığınaksız bırakan, geçtiğimiz ay çıkan yangında kül olan Lipa mülteci kampının eski yerini ziyaret ettiler. Bosna’da büyüyen mülteci krizine dair artan korkular var. Birçok mülteci uygun barınma, temel sanitasyon ve sağlık hizmetlerine erişimden yoksun oldukları için solunum problemleri bildirdi. Bu arada mülteciler ve yardım kuruluşları, Hırvat polisini, insanları AB’nin bir parçası olmayan sınırdan Bosna’ya geri göndermek için şiddet kullanmakla suçladılar. Hırvat polisi bu suçlamaları reddediyor.

Önde gelen siyasetçiler, Hırvat makamlarının Benifei ve meslektaşlarının sınıra girmesine izin vermeyi reddetmesini kınadı. Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, milletvekillerine yapılan muameleye çok şaşırdığını ifade etti. PD sekreteri Nicola Zingaretti olayı son derece ciddi olarak nitelendirdi çünkü AB’yi harekete geçmeye çağırdı. Ancak Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinoviç, AP milletvekillerinin eylemlerini Hırvat polisine yönelik bir provokasyon olarak reddetti. EURACTIV’in bildirdiğine göre, Bozinoviç düzenlediği basın toplantısında gazetecilere Hırvatistan ile Bosna arasında resmi sınır noktaları dışında kimsenin geçişine izin verilmediğini belirtti. Hem İtalya hem de Hırvatistan AB üyesi ülkeler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.