islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

İçinden Çıkanlar Dudak Uçuklattı!

İçinden Çıkanlar Dudak Uçuklattı!
3 Ağustos 2022 10:09
A+
A-

ABD’nin en büyük hazinesi olarak da ifade edilen ve 1857’de batan gemideki 150 milyon dolarlık mallar görücüye çıktı. İçerisinde 500’den fazla kişi ve 9 ton altınla batan gemiden çıkan el ilginç şey ise 1 milyon dolar değerindeki altın tuğla oldu.

1857 yılında batan “Altın Gemisi”nin malları görücüye çıktı. Battığı dönemde ekonomik krize neden olan, içerisinde 500’den fazla kişi ve 9 ton altın bulunan “SS Central America” isimli gemideki ürünler, yıllar sonra sergilendi.

Yıllarca süren yasal sürecin ardından milyonlarca dolar değerindeki mallar halka açılırken, en dikkat çeken ise 1 milyon dolar değerindeki altın tuğla oldu…

500’DEN FAZLA KİŞİ, 9 TON ALTIN…
ABD’nin en büyük hazinesi olarak da adlandırılan “SS Central America” adlı gemi, 1850’lerde Orta Amerika ile ABD’nin doğu kıyısı arasında işletiliyordu. “Altın Gemisi” denilen gemi, 1857’de Küba’nın başkenti Havana yoluyla Panama’dan ABD’nin New York kentine giderken kasırgada battı. İçinde 500’den fazla kişi ve 9 ton altın vardı. 1857’de ekonomik krize de neden olan bu facia unutulmadı. Milliyet’te yer alan habere göre, geminin 150 milyon dolar değerindeki malı 10 yıl süren yasal çekişmenin ardından şimdi ilk kez ABD’nin Nevada eyaletinde sergilendi.

1 MİLYON DOLARLIK ALTIN TUĞLA
1980’ler ve 2014 yılları arasında batık gemiden kurtarılan 1 milyon dolarlık altın tuğla, Levis’ın kurucusu Levi Strauss’un yaptığı blue jean pantolon ve “derinliklerin Mona Lisa’sı” olarak anılan bir kadının portresi de sergide yer alıyor.

153 YOLCU HAYATTA KALABİLDİ
İç Savaş’tan önceki Amerikan yaşamının nadir tarihi buluntularını taşıyan 85 metrelik SS Central America’da son seferinde 9 ton altının yanı sıra 578 yolcu ve mürettebat bulunuyordu. Faciada çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sadece 153 yolcu hayatta kalabildi.

GİZLİ TUTULDU
Gemi enkazı 1988’de Kaptan Tommy Thompson liderliğindeki bir kurtarma ekibi tarafından keşfedildiğinde, “Amerika’nın en büyük hazinesi”olarak adlandırıldı. Ancak geminin malları, açgözlülük, entrika ve yasal çekişmeler nedeniyle günümüze kadar gizli tutuldu.

AÇIK ARTIRMA İLE SATILACAK
Şu anda California Gold Marketing Group çatısı altındaki bir grup yatırımcıya ait olan malların bir kısmının, Holabird Western Americana Collections tarafından ekim ve kasım aylarında açık artırmalarda satılacağı belirtildi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.