islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
ALTIN
2.437,76
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

IMF’DEN İNGİLTERE’YE UYARI

IMF’DEN İNGİLTERE’YE UYARI
29 Eylül 2022 09:00
A+
A-

Uluslararası Para Fonu (IMF), önlemlerin enerji krizi ve enflasyondan en kötü etkilenen haneleri hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu, Birleşik Krallık’ın vergi indirim planlarına karşı sert bir saldırı başlattı ve Liz Truss hükümetini, eşitsizliği önlemek adına planlarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Washington merkezli fon, önde gelen bir küresel ekonomiye yönelik nadiren yaptığı kamuoyu eleştirisinde, Kwasi Kwarteng’in mini bütçesinin, İngiltere Merkez Bankası’nın yaşam pahalılığına karşı yaygın enflasyonla mücadele çabalarını baltalama riskini taşıdığını söyledi.

Kwarteng tarafından 23 Kasım’da yapılması planlanan bir bildiride, “Birleşik Krallık hükümetine daha hedefe yönelik destek sağlama yollarını düşünme ve özellikle yüksek gelirlilere fayda sağlayan vergi önlemlerini yeniden değerlendirme fırsatı” sunduğu belirtildi.

Tepkiler, IMF’nin müdahalesinin ardından Salı günü geç saatlerde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in sert eleştirilerinin ardından, Şansölye’nin 45 milyar sterlinlik fonsuz vergi indirimlerine yönelik artan uluslararası tepkinin ortasında geldi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de ABD’nin İngiltere’deki gelişmeleri “çok yakından izlediğini” söyledi.

Büyük yatırımcılar adına hükümetlerin ve şirketlerin kredi itibarını değerlendiren küresel finans piyasalarındaki en etkili yargıçlardan biri olan Moody’s, Birleşik Krallık’ın “fonsuz büyük vergi indirimlerinin kredi için olumsuz olduğunu” belirtti.

“Hükümetin mali stratejisinin güvenilirliğine ilişkin piyasa endişelerinden kaynaklanan ve yapısal olarak daha yüksek fonlama maliyetleriyle sonuçlanan sürekli bir güven şoku, İngiltere’nin borç karşılama gücünü daha kalıcı olarak zayıflatabilir.”

İngiltere’nin küresel ekonomideki etkisi ve kuruluşun en büyük hissedarlarından biri olduğu düşünüldüğünde, IMF’nin müdahalesi nadirdir.

ABD eski hazine sekreteri Larry Summers, IMF’den gelen böyle bir uyarının yükselen piyasa ekonomisi için İngiltere gibi bir ülkeden daha olağan olacağını söyledi. BBC’ye şunları aktardı: “Henüz konuşmak için erken. Ekonomi kesin bir bilim değil, işler değişebilir. Ancak kesinlikle bu durumun şu anda bir dizi keyfi hata görünümüne sahip olduğunu söyleyebilirim.”

Summers Salı günü erken saatlerde, Cuma günkü mini bütçeden bu yana IMF’nin müdahale etmemesine şaşırdığını söyledi.

IMF, ülkeleri enerji fiyat şokuna yanıt olarak evrensel kurtarmalardan kaçınmaları konusunda sürekli olarak uyardı. Kamu borçlanması üzerindeki etkiyi sınırlamak için yalnızca en yoksul hanelerin daha yüksek enerji faturalarından ve artan enflasyondan kaynaklanan ekstra maliyetlerden korunması gerektiğini savundu.

İngiltere Merkez Bankası da enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmeye hazır olduğunu belirten bir bildiri yayınladı. Ancak çoğu analist, hükümet planladığı vergi indirimlerinin en azından bir kısmını geri almadıkça, poundun düşmeye devam edeceğini ve borçlanma maliyetlerinin artacağını tahmin ediyor.

Bir Hazine sözcüsü şunları söyledi: “Enerji fiyat garantimiz hane halkına ortalama 1.000 £ tasarruf sağlıyor ve işletme enerji faturalarını yarıya indiriyoruz.

“Herkes için yaşam standartlarını yükseltmek için ekonomiyi büyütmeye odaklandık ve şansölye, hükümetin mali kuralları hakkında daha fazla ayrıntı verecek olan orta vadeli mali planını 23 Kasım’da yayınlayacağını duyurdu.”

 

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

ETİKETLER: Manşet