islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

IMF’i Türkiye’ye Davet Eden Ekonomist Kim?

IMF’i Türkiye’ye Davet Eden Ekonomist Kim?
25 Temmuz 2018 08:10
A+
A-

DW Türkçe’de ekonomist Atilla Yeşilada ekonomi felaket tellallığı yaparak yuvarlak cümlelerle şunları söyledi ’’Sayın Erdoğan ve danışmanları hiç kimsenin inanmadığı, bir şekilde ispat edilmeyen yüksek faiz yüksek enflasyona yol açar, garip ekonomik tezlerin peşinde koşuyorlar. Sürdürülemeyen ve açıkçası hiç bir şekilde makul gerekçelere dayandırılamayan bir ekonomik politikasının peşinde olduğumuz için, yolun sonuna geldik.

Ekonomik daralma geliyor. Hepimiz fakirleşeceğiz, şirketler batacak, enflasyon % 17-18 üzerine çıkar. Şu anda çok bir şey yapılamayacağını kabul ediyorum. Yerel seçimler var, seçimler sonrası acı reçete içirtilebilir, IMF gelecek.

İnkar ve gurur atlatılması lazım. % 15 enflasyon sadece çok acı bir faiz politikası ve bütçe tasarrufu ile önlenebilir. Başka yolu yok dünyada görülmemiş. İkincisi Milli gelirin % 6 kadar dışarıdan borçlanıyoruz çok fazla harcıyoruz. Harcamaların der hal kesilmesi lazım.’’ diyor.

Prensip olarak sistemsel olgular üzerinden yazmayı benimseyen biri olarak bazen bu sistemin paradigmalarını savunan, öneren ve onların değişmesi için atılan adımları ucube fikirler olarak kamuoyuna taktim eden ekonomistleri de makalemize konu ediyoruz. Bunu yaparken de dikkat ettiğimiz şey; bu kişilerin nerelere nasıl selam verdikleri ile ilgili satır aralarındaki mesajlarıdır.

Atilla Yeşilada ve aynı minvalde düşünen inanan insanlar, sadece olan rakamsal durumları vererek, bu durumlara sebebiyet veren kurumsal işler halde olan  Borca Dayalı Para Sistemine itirazları yoktur.

Çünkü bu arkadaşa ve bunun gibi düşünen arkadaşlara göre borçlanmadan ekonomi olmaz. Borçlanmadan halk tasarruf oluşturamaz. Borçlanmadan yatırımcı yatırım yapamaz. Tabi borç denince akla faiz gelecektir. Aslında borç üzerinden kendilerinin faizci kuramları savunduklarını ifade ediyorlar. Dolayısı ile faizsiz ekonomi olmaz ilkesi bu arkadaşların imanıdır.

Tabi burada sebep sonuç ilişkisi içerisinde, enflasyonun nedeninin faiz olduğu gerçeğini kabul ettikleri taktirde, temel faizci kabul ettikleri kuramı red etmelerine gelecek.

Biz ise her fırsatta faizi enflasyonun nedeni olarak söylüyoruz. Bu faizci kuramların savunucuları madem bunun böyle olmadığını iddia ediyorlar kendilerini halkın önünde bu konuyu tartışmaya davet ediyoruz.

Öyle ezberlediğiniz emperyal kuramların faiz ayağını savunacak yüreğiniz varsa, buyurun bunu akademik olarak halkın önünde tartışalım. Siz kendi delillerinizi bizde kendi delillerimizi ortaya koyalım. Sonra milletimiz karar versin. Atilla Yeşilada ve onun gibi düşünenlere bu bir davettir.

Aslında biz çok iyi biliyoruz ki Başkanın finans sisteminin düzenleme ve denetlemesinde etkin olan kurumları Maliye ve Hazine bakanlığında toplaması, faizcilerin alınacak tedbirlerle ilgili kaygılarını arttırmıştır. Atilla Yeşilada gibi faiz yanlısı ekonomistlerin bu sıralar sık sık çıkıp ekonomik yapısal değişim ve yeni yapılanma çalışmalarını sulandırmaya çalışmaya çalışacaklar.

Gelelim Atilla Yeşilada’nın diğer bir çok tutarsız ifadelerinden seçtiklerimize. Şunu çok rahatlıkla görüyoruz; konuşmalarında bu tip insanların asla kesin çözüm önerileri yoktur. Bunun nedeni savundukları kuramlar taklitçi kafa yapıları ile aynı havuza hizmet etmesindendir. Ekonomik bağımlılığımızın bu kuramlar içinde sürdürülmesinin yeterli olduğunu ima ederler.

Kendi yerli ve milli kalkınmamızın, kendi iktisadi kuramlarınızın geliştirilmesinin olacak şey olmadığını, dünyada bunun bir eşi benzeri yok diyerek, bu minvaldeki çalışmaları engelleyici, hafife alıcı söylemelerde bulunurlar.

Bu zihniyeti bize ‘’Havuz Sistemi’’ diye meşhur olmuş Refah yol hükümeti döneminde, mimarlığını yapmış Prof Dr Mete Gündağan’a ‘’ Dünyada bu yaptığınızın örneği var mı, havuzu yapında gelip yüzelim’’ diye alay edenlerle aynı düşündüklerini gösteriyor.

Zihinsel işgale uğramış o insanalar da gördüler ki havuz sistemi ile bir yıl gibi kısa bir zamanda 12 milyar dolar gibi bir tasarruf oluşmuş, memur ve işçilerin aldığı maaşlar neredeyse % 50-100 yakın arttırılmıştı.

Şimdi Cumhurbaşkanı yapısal bir değişimin izlerini taşıyan adımları atmak için kararlılıkla faizin enflasyon nedeni olduğunu söylüyor. Bizde bunu doğruluyor ve teknik olarak da izah ediyoruz.

Ekonominin daralacağını, hepimizin fakirleşeceğini söyleyen Atilla Yeşilada, neden bankalar itiraz etmiyor? Bankalar yıllık 250 milyar faiz elde ederken, millet 575 milyar borçlanırken bankaların işlettiği borç tuzağı aleyhinde konuşmuyor?

Atilla Yeşilada, son olarak da IMF’i Türkiye’ye geleceğini arzu ile ifade ediyor. Ekonomist olarak çarenin bu olduğunu söyleyeceksin öyle mi? IMF’i davetinize  şaşmıyoruz. Sizin önerinizde zaten IMF politikalarıdır.

Ekonomist olarak geçinen, küresel finansın yerel küçük Kemal Dervişleri artık şunu anlasınlar;Türkiye’de sadece bir yönetim sistemi değişmedi. Dışa bağımlı kılınarak; halkı sömüren, benimsenen faizci para kredi sistemide değişmek zorundadır. Başkanın başka bir alternatifide yoktur.Borca Dayalı  Para Kredi sistemi çökertildiğinde bugüne kadar öğrendiklerini herkes çöpe atacaktır.

Milli olanlar yazacak ‘’Küçük Kemal Dervişler’’siz de öğreneceksiniz.

Selam ve dua ile…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.