islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5876
EURO
34,8072
ALTIN
2.505,62
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 7

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 7

Kadınların Saçlarına “Kibrit Atmak”

Ansari “azınlık etnik topluluklara yönelik ırkçılık gibi beyaz toplumun katmanları arasında yayılmaya başlayan ve 1968’de Enoch Powell’ın Doğu Afrika’daki Güney Asyalıların ulaşmasına tepki olarak ‘Kan Nehri’ konuşmasında zirveye ulaşan göçmen-karşıtı düşüncelerin” nasıl olduğunu anlatıyor.

“Meskun oldukları alanlarda yoğunlaşan ve bir arada olan Güney Asya Müslüman toplulukları ırkçılığın tüm baskısının acısını çekti. İngiliz kural ve değerleriyle bütünleşmemekle suçlandılar.” diye ekliyor.

1950’lerde ve 60’larda İngiltere’deki Müslümanlar; Pakistanlı, Arap, Yemenli ve Somalililer gibi dinden ziyade büyük ölçüde etnik kökenleriyle tanımlanırlardı. Ansari onların istihdam, barınma ve eğitim konusunda öncelikle etnik kökenleri nedeniyle sistematik küçümsenme ve reddedilmeyi deneyimlediklerini açıklıyor.

Bu, “dazlak ‘p… dayağı’ fakat ve aynı zamanda camilere yönelik şiddetli saldırılara yol açtı. Sonraki senelerin değişen bağlamında ırkçılığın odağı değişti ve günümüzdeki İslamofobinin temellerinin o zamanlardan geldiği tartışılabilir.”

Müslüman bir içerik akışı servisi olan Alchemiya’nın kurucusu ve arşive katkıda bulunan 54 yaşındaki Navid Akhtar, 1970’lerin İngiltere’sinde büyüyen ırkçılıkla ilgili kendi deneyimlerini hatırlıyor.

“P… olarak anılmak ve hatta üzerine tükürülmek gibi şeyler, bir süre sonra adımınızı atıp yolunuzu buluyorsunuz.”

“İnsanların anneme tükürdüğünü tam anlamıyla hatırlayabiliyorum ve sadece kafa karışıklığı ve öfke duygularını hissetmenin yanı sıra her zaman bir rahatlama vardı. Çünkü aynı zamanda kadınların saçlarında yağ olduğunu bilen ve gerçekten onların kafalarına kibrit atan insanların varlığını duyuyorduk.”

Akhtar’ın anlatımı, her jenerasyon kendi yolunu çizmeye çalışırken ve kendinden önce gelenler için alternatif kimlikler oluştururken gerçekleşen jenerasyonlar arasındaki sohbetlere bir bakış açısı sunuyor.

Paddington’da doğan ve hayatının ilk birkaç yılını burada geçiren Akhtar, “Ailem [Keşmir’den] Pakistanlıydı, bu onların buraya [Birleşik Krallık’a] getirdikleri ana kimlikleriydi” diyor.

“Genellikle babama Kuzey Avrupa’da Pakistan mangolarını yetiştiremeyeceğini ve yapmayı denediği şeyin bu olduğunu söylerken buluyordum kendimi.”

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/5/3/a-muslim-history-of-the-uk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.