İngiltere’nin Ukrayna’da Deniz Üssü İnşa Ettiği İddiası

İngiliz askeri uzmanlarının oluşturduğu bir ekibin, Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Oçakov’da deniz üssü inşa etmek amacıyla çalışmalara başladığı ileri sürüldü.

Eski Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Yarbayı Vasiliy Prozorov, İngiltere’den gelen askeri uzmanların oluşturduğu bir ekibin, Ukrayna’nın liman kenti Oçakiv’de (Özi) deniz üssü inşasına başladığını ve ekibin güvenliğini özel bir şirketin sağladığını ifade etti.

Sputnik’in yaptığı habere göre Prozorov, “Birleşik Krallık, Ukrayna’nın güneyinde, özellikle de Mikolayev’de aktif olarak faaliyet gösteriyor ve İngiliz uçakları düzenli olarak Kulbakino hava üssüne geliyor.” sözlerini kullandı.

Eski yetkili, sahada faaliyet yapan askeri uzmanların ya da güvenlik görevlerinin tam sayısıyla ilgili herhangi bir detay açıklamadı.

Antik çağlardan itibaren bir yerleşim alanı olan bölgede, 1492 yılında Kırım Tatarları tarafından “Özi/Özü” şehri kuruldu. Bir dönem “Akkerman” şehrine atıfla “Karakerman” olarak da tanınan şehir, dönem dönem farklı yönetimlerin eline geçse de 1788 yılına kadar Müslüman Türklerin hakimiyetinde kaldı. Osmanlı-Rus savaşlarının gerçekleştiği noktalardan biri olan Özi 1788’de Ruslar tarafından ele geçirilirken, 1792 Yaş Antlaşması ile resmen Ruslara bırakıldı. Ruslar şehre Oçakov/Oçakiv adını verdi.

1853-1856 Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz güçlerinin geçici bir süre ele geçirdiği şehir, İkinci Dünya Savaşı’nda da 1941-1944 seneleri arasında Romanya işgalinde kaldı.
Sovyetler Birliği’nin dağılma süreciyle birlikte Ukrayna bağımsızlığını duyururken, şehir Ukrayna’nın bir parçası olacaktı.

Recent Posts

  • Gündem

İrlanda’da Üniversite Öğrencilerinin Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor

İrlanda'da Üniversite Öğrencilerinin Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor Dublin College Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor…

3 saat ago
  • Gündem

Başkan Biden’dan UCM Savcısına Eleştiri: “Bu Savcı”

Başkan Biden'dan UCM Savcısına Eleştiri: "Bu Savcı" Biden'ın Açıklamaları ve Tepkiler ABD Başkanı Joe Biden,…

4 saat ago
  • Gündem

TARİKATLAR DA DENETİMİ GEREKTİREN SİVİL ÖRGÜTLERDİR

Bilinen tarihçilerimizden Erhan Afyoncu’nun Sabah gazetesinde yayınladığı 19 Mayıs 2024 tarihli ve “Osmanlı’nın tarikatlarla ilgili…

5 saat ago
  • Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz’de Cenaze Töreni Düzenlendi

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz'de Görkemli Cenaze Töreni Düzenlendi Tebriz'deki Yas ve Anma Töreni Tebriz…

5 saat ago
  • Gündem

VAHDETTİN VATAN SEVER BİR KAHRAMANDI (III)

Bazen düşünüyorum da dünyada bizden başka kendi tarihine düşman başka bir millet var mıdır acaba?…

6 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan UCM’nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli

Hamas'tan UCM'nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrailli…

7 saat ago