islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3891
EURO
34,6186
ALTIN
2.389,28
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

İngiltere’nin Ukrayna’da Deniz Üssü İnşa Ettiği İddiası

İngiltere’nin Ukrayna’da Deniz Üssü İnşa Ettiği İddiası
24 Aralık 2021 12:26
A+
A-

İngiliz askeri uzmanlarının oluşturduğu bir ekibin, Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Oçakov’da deniz üssü inşa etmek amacıyla çalışmalara başladığı ileri sürüldü.

Eski Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Yarbayı Vasiliy Prozorov, İngiltere’den gelen askeri uzmanların oluşturduğu bir ekibin, Ukrayna’nın liman kenti Oçakiv’de (Özi) deniz üssü inşasına başladığını ve ekibin güvenliğini özel bir şirketin sağladığını ifade etti.

Sputnik’in yaptığı habere göre Prozorov, “Birleşik Krallık, Ukrayna’nın güneyinde, özellikle de Mikolayev’de aktif olarak faaliyet gösteriyor ve İngiliz uçakları düzenli olarak Kulbakino hava üssüne geliyor.” sözlerini kullandı.

Eski yetkili, sahada faaliyet yapan askeri uzmanların ya da güvenlik görevlerinin tam sayısıyla ilgili herhangi bir detay açıklamadı.

Antik çağlardan itibaren bir yerleşim alanı olan bölgede, 1492 yılında Kırım Tatarları tarafından “Özi/Özü” şehri kuruldu. Bir dönem “Akkerman” şehrine atıfla “Karakerman” olarak da tanınan şehir, dönem dönem farklı yönetimlerin eline geçse de 1788 yılına kadar Müslüman Türklerin hakimiyetinde kaldı. Osmanlı-Rus savaşlarının gerçekleştiği noktalardan biri olan Özi 1788’de Ruslar tarafından ele geçirilirken, 1792 Yaş Antlaşması ile resmen Ruslara bırakıldı. Ruslar şehre Oçakov/Oçakiv adını verdi.

1853-1856 Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz güçlerinin geçici bir süre ele geçirdiği şehir, İkinci Dünya Savaşı’nda da 1941-1944 seneleri arasında Romanya işgalinde kaldı.
Sovyetler Birliği’nin dağılma süreciyle birlikte Ukrayna bağımsızlığını duyururken, şehir Ukrayna’nın bir parçası olacaktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.