islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3778
EURO
34,7209
ALTIN
2.427,46
BIST
9.985,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ, PEKİN’İ CAMİLERİ KAPATMAK VE YIKMAKLA SUÇLUYOR.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ, PEKİN’İ CAMİLERİ KAPATMAK VE YIKMAKLA SUÇLUYOR.
6 Ocak 2024 11:18
A+
A-

Çin, insan hakları örgütü Human Rights Watch’in (HRW) iddia ettiğine göre ne yazıkki camileri kapatıyor. Ayrıca yıkıyor ve amaç dışı kullanıyor.

HRW, bu baskının Çin’de İslam pratiğini kontrol altına alma “sistematik bir çaba”nın parçası olduğunu söyledi.

Çin resmi olarak ateist oldğunu ancak dini özgürlüğe izin verdiğini söyleyen bir ülke. Ve bununla beraber bu ülkede  yaklaşık 20 milyon Müslüman bulunuyor.

Ancak gözlemcilere göre, son yıllarda örgütlü dinlere karşı artan bir baskı yaşanıyor. Müslümanlar ve camilere yapılan baskı da ne yazık ki her geçen gün artarak devam ediyor.

BBC, HRW raporunun yayımlanmadan önce Çin’in dışişleri bakanlığı ve etnik işler komisyonu ile iletişime geçti.

Human Rights Watch’in Çin Direktörü Maya Wang açıklama yaptı. “Çin hükümetinin camileri kapatma, yıkma ve amaç dışı kullanma çabası, Çin’de İslam pratiğini kontrol altına alma sistematik bir çabanın bir parçasıdır” dedi.

Raporda, Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang bölgesinde Uygur Müslümanlarına yönelik sistemli insan hakları ihlallerine dair artan olaylar delilleriyle ortaya konuyor. Aksine Pekin ise bu suçlamaları reddediyor.

Çin’in Müslüman nüfusu, Xinjiang, Qinghai, Gansu ve Ningxia’yı içeren ülkenin kuzeybatısında yaşıyor.

HRW’ye göre, Ningxia özerk bölgesindeki Müslüman çoğunluklu Liaoqiao köyünde ibadethaneler harabe yeri.  Altı camiden üçü kubbe ve minarelerinden yoksun bırakılmış durumda. Dolayısıyla geri kalanlarının da ana ibadet salonları yıkılmış.

HRW’nin elde ettiği uydu görüntüleri, Liaoqiao köyündeki bir camideki yuvarlak kubbenin Ekim 2018 ile Ocak 2020 arasında bir Çin tarzı pagoda ile değiştirildiğini gösterdi.

Çin Müslümanları üzerine uzman olan Hannah Theaker, BBC’ye 2020’den bu yana Ningxia’da 1,300 caminin kapatıldığını veya dönüştürüldüğünü söyledi. Bu rakam, bölgedeki toplam cami sayısının üçte birini temsil ediyor.

Çin lideri Xi Jinping yönetiminde Komünist Parti, dini ideolojisini ve Çin kültürünü birleştirme çabasında.

2018’de Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, camilerin kontrolü ve konsolidasyonuna atıfta bulunan bir belge yayımladı. Belge, devlet hükümetlerine “daha fazla yıkın ve daha az inşa edin, genel sayıyı sıkıştırmak için çaba sarf edin” çağrısında bulundu.

HABER YORUM

Bu haberi İslamic News’ten aldık. Bu haber bizlere bir kez daha gösterdi ki, dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanlar, mazlum konumunda…

Ya Müslüman oldukları için zulme maruz kalıyorlar ya da evleri dahil ibadethaneleri yıkılarak talan ediliyor. Ve bütün bunlar maalesef sistematik olarak yapılıyor.

Habil ile Kabil’den bu yana devam eden hak batıl mücadelesinin günümüzde ki örnekleridir bu olaylar. Dün Peygamberimiz (sav) ve ilk Müslümanlara saldıran ve her türlü ezayı reva gören  zihniyet, bugün Çin’de yaşayan Müslümanlara saldırıyor. Gazze’de insanlığı katlediyor. Zihniyet aynı, anlayış aynı…

Batılın Hakka açtığı bu savaşta tek dayanağımız ve güvencemiz, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimiz (sav)’in örnek kişiliğidir. Aslında yüce rabbimiz ne kadar da güzel özetlemiş bu olayı

“Hak geldibatıl yıkıldı. Zaten batıl yıkılmaya mahkumdur.” (İsra Suresi 81)

MİRATHABER.COM.- YOUTUBE

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.