Makale

İNSAN PSİKOLOJİSİNİN ÖZÜ İRADEDİR

İNSAN PSİKOLOJİSİNİN ÖZÜ İRADEDİR

İnsan psikolojisine ve toplum sosyolojisine en çok etki yapan hitap ve kitap Kur’an’dır. Şimdi insan sözünün, insan üzerinde etkisi, tesiri olsun da Allah kelamının insan üzerinde bir etkisi ve tesiri olmasın mı? Zira öyle bir kelam ki, çok etkili, çok hızlı ve gizli insan aklına ve iradesine nüfuz eden ve de sürekli kalan, muhatabını inşa eden, değiştiren ve dönüştüren bir söz, elbette çok etkindir.

“Allah öyle bir kitap gönderdi ki; en güzel sözlerden oluşuyor. Güzel sözler ardı ardına tekrarlanıyor. Kitap anlayanlar için o kadar etkilidir ki; Rabbine karşı hata yapmaktan korkanların tüyleri ürperir. Bütün benlikleriyle Rabbine yönelirler. Kalpleri yumuşar. İçlerini huzur, barış, esenlik kaplar. Sevgi, saygı, paylaşım duyguları artar. Nefret, kin, intikam gibi hislerden arınırlar. Bu nedenle gönderdiğimiz kitap; kalbini İslam’a açanları doğru yola ileten hidayet rehberidir. Her kim Allah’a kalbini açarak İslam’a gelirse; Allah onu engellemez. Her kim de kalbini Allah’a kapatarak İslam’dan uzaklaşırsa; Allah onu da engellemez. Hele zorla Müslüman hiç yapmaz.”(Zümer, 39/23)

Evet kitaplardan daha sevimli, daha güzel bir şey olsaydı, Allah kitap yerine onu indirirdi. Ama yok daha güzeli ve daha değerlisi. Bu ilâhî hitabı, mübarek kitabı, Kur’an-ı Kerîm’i tartışmasız tek büyük sözdür.
“فضل كلام الله علي سائر الكلام كفضل الله علي خلقه.”. Allah kelamının diğer sözlere üstünlüğü, Allah’ın mahlukata/yaratılmışlara olan üstünlüğü gibidir.”( Sünenü’d-Darimî, 2/533,gn.3357)

Peki Kur’an-ı Kerim’e talebe olmak insana ne katar? O her şeyden önce insanı, okuduğunu anlayan bir OKUR MÜSLÜMAN YAPAR.

“Ey insan! Yaratan Rabb’inin adıyla oku! Sana Rabb’in tarafından gönderilen ve bundan böyle ayet ayet, sûre sûre muhatap olacağın bu kitabı, onu güzelce anlamak, zihnine nakşetmek, hayatına yansıtmak ve başkalarına tebliğ etmek amacıyla oku, fakat bâtıl değerler, sahte ilâhlar adına değil; onların rızası için, onların istediği doğrultuda değil; yalnızca Rabb’inin adıyla oku!”(Alak,96/1)

Kur’an, Tatlı ve yumuşak dil ve güler yüzün insanı doğru sonuca ulaştıracağı metodunu öğretir. “İkiniz Firavuna gidin ve yaptığı zulümden vazgeçip emirlerime itaat etmesi için onu uyarın; çünkü o, gerçekten de sınırı aştı. Fakat onunla tatlı dille konuşun, hikmetle ve ibret verici güzel öğütlerle onu hakîkate dâvet edin. Tartışmak gerektiğinde, kaba ve kırıcı davranmadan, gönül incitmeden konuşarak ona ayetlerimi tebliğ edin ki, belki bu sayede öğüt alır; yâhut en azından ilâhî azaptan korkup zulüm ve haksızlık yapmaktan çekinir.”(Tâhâ,20/43-44)

Çünkü insan en büyük motivasyonu, cümlelerden alıyor ve insanı düştüğü yerden cümleler kaldırıyor. Bu da anlayarak okuduğumuz Kur’an sayesinde gerçekleşebiliyor. Okumasız irade kazanılamayacağı gibi, Kur’an’sız bir moral-motivasyondan bahsetmek de mümkün değildir. Çünkü Kur’an, hem akla, hem kalbe, hem de iradeye hitap eden ve etki bırakan kalıcı sözdür. Dolayısıyla okur bir müslüman olarak anlamaya çalıştığımız her bir ayete ve her bir sureye başlarkenki halimizle bitirdiğimiz hal arasında dağlar kadar fark olacaktır.

Şu kesin ve nettir ki, Kur’an’ın özü insan, İnsanın özü psikolojidir, psikolojinin özü iradedir. Okuyan her irade sayesinde insan, kendi olabilmektedir. Kendini tanıma bilinç ve sorumluluğuna sahip her insan da elbette Rabbini tanır ve duyarlı, aktif bir kulu olur inşallah.

NURİ ÇALIŞKAN 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

Recent Posts

  • Gündem

Ali Rıza Demircan Hocamız Akit TV’de..

Ali Rıza Demircan Hocamız, 15/05/2024 tarihinde, Akit Tv'de Fatih Duman'ın hazırlayıp sunduğu Kürsü programına katılacak.…

16 saat ago
  • Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail’in Filistinlilere Karşı Uyguladığı Şiddet Soykırım Fiilidir

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail'in Filistinlilere Karşı Uyguladığı Şiddet Soykırım Fiilidir Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in…

17 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Korkulu Rüyası: Gazze Tünelleri

İsrail'in Korkulu Rüyası: Gazze Tünelleri Hamas'ın Tünelleri İsrail'in Ezberini Bozuyor: Gazze'deki Direnişin Karşılığı İsrail'in Gazze'deki…

18 saat ago
  • Gündem

İsrail’in İkiyüzlü Kutlama Eylemleri ve Filistin Direnişi

İsrail'in İkiyüzlü Kutlama Eylemleri ve Filistin Direnişi İsrail'in Kuruluş Yıldönümü ve Filistin'deki Tepkiler İsrail'in kuruluşunun…

19 saat ago
  • Gündem

Ahmet Misbah Demircan Ünlü Tarihçi Abdülcelil Temimi’yi Ziyaret Etti

Ahmet Misbah Demircan Ünlü Tarihçi Abdülcelil Temimi'yi Ziyaret Etti Tunus Büyükelçisi  Ahmet Misbah Demircan, Ünlü…

20 saat ago
  • Gündem

Erdoğan’dan Miçotakis’e Sert Hamas Cevabı

Erdoğan'dan Miçotakis’e Sert Hamas Cevabı CB Erdoğan, Yunanistan Başbakanı'na Hamas İçin Cevap Verdi: "Direniş Örgütüdür"…

22 saat ago