islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3415
EURO
34,8234
ALTIN
2.406,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
17°C

İRADE DAVASI, BİTMEZ BİR DAVADIR

İRADE DAVASI, BİTMEZ BİR DAVADIR
22 Nisan 2024 09:00
A+
A-

İnsan ve hayatı çok önemlidir. İnsanı, insan yapan ve hayatına yön veren irade de bir o kadar önemlidir. İrade sabit, stabil ve sürekli var olan bir güç değildir. Dolayısıyla “ Ben irade eğitimi aldım, irademi geliştirdim, kendime söz geçirebiliyorum, iradem güçlüdür…” diyebileceğimiz bir nokta yoktur. İnsan “Oldum!” dediği an, aslında zımnen “Öldüm !” demiş olmaktadır. Çünkü irademiz, vücut kaslarımız gibidir. Çalıştıkça ve aktif kullandıkça gelişir, güçlenir, doğru ve seri temyiz ve karar verme yeteneği kazandırır.

Evet evet! kullanmadığımızda, kaybedeceğimiz büyük bir cevherdir irademiz. Hatta yanlış yerde kullanmamız veya onu lüzumsuz yere yormamız bile iradeden uzak ve mahrum kalmamız demektir.
Peki irademizle ilgili ne zaman sorun veya sorunlar yaşarız?
Buna en güzel cevabı Nureddin Topçu üstadımız vermiştir.
“İnsan yanlışı ve kötülüğü iki sebepten dolayı bilmemeli;

1)Bildi mi yapar. Çünkü söz, büyüdür, büyüler, etkiler ve yaptırır, kurtuluşu yok…

2)Hadi diyelim ki, yapmadı; fakat onu yapmamak ve direnmek için bütün enerjisini harcar ve iyilik yapmaya enerjisi kalmaz.”

Oysa insan, kötülüğü yapmamak üzere değil, iyilik yapmak, iyilikleri ve iyileri artırmak üzere yaratılmıştır. İnsan iyilik yapmak üzere kodlanmıştır. Fıtraten iyi olan bu insanın, iyilik yapmak tabiatının icabıdır. İyi olan insan, hiç tasarlamadan iyilikleri yapabilirken, kötülükleri tasarlamadan asla yapamaz.

Ama insanlar kötülüğe ve kötülüklere niçin ve nasıl akın akın gidiyorlar? Niye olacak; kolay ulaşıyorlar, yolu düz, yeri yakın. Bir de irade ve vicdan zaafı eklenince akıp gidiyor insanoğlu. Oysa ahlâkî ve insanî değerlerimizi ayağa kaldırmak için güçlü bir irade, temiz ve güzel bir niyet ve de alın teri dökeceğimiz bir emek vermemiz gerekiyor.
Bunun için, varolan iyilik kodumuzu korumak ve iyiliği melekemiz halinde irademize sindirmek üzere temel ahlâkî ve insanî değerlerimizi lütfen bir listeleyelim. “Okuma aşkı, akıllı davranmak, doğruluk, sorumluluk, sevgi ve saygı, diğergamlık/empati, hayırhahlık/iyilik, paylaşım, dayanışma, tevazu/alçakgönüllülük, hoşgörü, nezaket, adalet, merhamet, şefkat, sabır/direnç,
vatansever, cömert, çalışkan, misafirperver, affetme, akraba canlısı, emanete riayet, güvenilir, özgüven sahibi, hilm/yumuşak huylu, kardeşlik, ahde vefa/sözünde durmak, özgürlük, eşitlik,açık sözlü, selamlaşmak, izzet ve şeref, istişare etmek, barışsever,

Allah’a iman ve teslimiyet, dindarlık, dua ve ibadet, mutluluk, ahiret inancı, entellektüel, cesur,iradeli, vicdanlı, ana-babaya saygılı vs. hayat ilkelerimizi kendimize/akıl, irade ve vicdanımıza yedirelim inşallah. En azından 11’ini, 9’unu, 7’sini, hiç olmadı 5’ini seçip özdeşleşelim, olmazsa olmaz değerlerimiz, karekterimiz bilelim ve “İşte ben buyum!” diyebilelim.
Lütfen şunu da unutmayalım ki, UZAK DOĞU ÇİLECİDİR. Yoga kültürü, uyuşturur, uyutur, sükunet ile sürüleştirir, şahsiyet ve kişilikleri öğütür. BATI ZEVKÇİDİR, HAZCIDIR. İçki, uyuşturucu ile eğlence adı altında hareket ve tepinmeyle kendini unutturur. MÜSLÜMAN AKIL, İRADE VE VİCDAN SORUMLULUĞU İLE EMEKÇİDİR, DENGELİ VE DE ROL-MODEL BİR ŞAHSİYETTİR.

İşte sevdiğimiz, bildiğimiz ve yaşadığımız bu değer ve doğrularımız, bitmez tükenmez İRADE DAVAMIZDIR.

NURİ ÇALIŞKAN 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.