islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5998
EURO
34,7797
ALTIN
2.496,69
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İran, 2015 Nükleer Anlaşmasında Israr Ediyor

İran, 2015 Nükleer Anlaşmasında Israr Ediyor

İran, nükleer müzakerelerin tıkanmadığını söyledi ve 2015 anlaşmasına bağlı olduğu konusunda ısrar ettiğini ve buna bağlı olduğunu duyurdu.

Ancak üst düzey İranlı güvenlik yetkilisi, Batılı müzakerecileri herhangi bir yükümlülüğü kabul etmekten kaçınmak için girişimlerde bulunuyormuş gibi görünmekle suçluyor.

İran Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2015 nükleer anlaşmasını restore etmek için Viyana’daki dünya güçleriyle müzakerelerin “karmaşık ve zor” olduğunu, ancak bir çıkmaza girmediğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzadeh, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında önemli konuların halen tartışılmakta olduğunu kabul etti. Ancak, 2018’de ABD’nin çekilmesine rağmen nükleer anlaşmada kalması gerçeğinin İran’ın siyasi bir kararı olduğunu söyledi.

Tahran, anlaşmada kalacağını iddia ederken, JCPOA olarak bilinen anlaşma kapsamındaki taahhütlerini önemli ölçüde azalttı.

Hatibzadeh, “Müzakereler, özellikle Washington tarafından ciddi siyasi kararlar alınmasını gerektiren kilit meselelere ulaşıldığı için karmaşık ve zor. Ama Viyana’da çıkmaz yok” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD ve Avrupa’daki taraflar gerçek bir kararlılık gösterirse, çok yakında bir anlaşmaya varılabilir” dedi. ABD’nin bir kez daha anlaşmadan ayrılmamasını ve taahhütlerini yerine getirmesini sağlamak için nesnel garantilere ihtiyacımız var.

Herhangi bir etikete sahip tüm JCPOA yaptırımları aynı anda kaldırılmalıdır.”

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi sekreteri Ali Şamhani, görüşmelerde Batılı ülkeleri herhangi bir yükümlülüğü kabul etmekten kaçınmak için yalnızca bir çözümle ilgileniyormuş gibi yapmakla suçlamasının ardından geldi.

Şamkhani, İranlı başmüzakereci Ali Bagheri Kani ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında yorum yaparken, bunun da kendisine İran’ın müzakerelerdeki delegelerinin Tahran’dan gelen talimatlara göre hareket etmekte giderek daha fazla güçlükle karşı karşıya olduğu izlenimini bıraktığını söyledi.

Bu arada Rusya’nın müzakerelerdeki elçisi Mihail Ulyanov Pazar günü “müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiğini” tweetledi.

ABD Başkanı Joe Biden, müzakereler konusunda zor bir durumda, başarılı bir sonuç üzerinde kumar oynuyor, ancak bir anlaşmaya varılsa bile Tahran’ın nükleer programını durdurmak için yetersiz kalabileceğine dair artan iki partili endişeyle karşı karşıya.

Biden’ın, selefi Donald Trump tarafından reddedilen 2015 anlaşmasını yeniden canlandırmada umduğu atılımı gerçekleştirememesinden sonra, 10 aydır süren dolaylı görüşmelerin başarısız olmasının ardından Washington bir şekilde sessiz kaldı.

Trump, 2018 yılında ABD’yi Obama yönetimi tarafından müzakere edilen anlaşmadan çekmiş ve İran’a yeniden yaptırımlar uygulamıştı. İran, artan uranyum zenginleştirmesi de dâhil olmak üzere ABD’nin çıkışına yanıt olarak ihlal ettiği anlaşmanın bazı şartlarını yeniden taahhüt etmeden önce bu yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. ABD, JCPOA’nın kalan imzacıları olan İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin arasındaki müzakerelere dolaylı olarak katılıyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.