Gündem

İran, Başörtüsü Kuralını İhlal Edenleri Sert Bir Şekilde Cezalandıracak

İran yargısı, önlemlere karşı yaklaşık dört aydır süren ölümcül protestoların ardından Salı günü, polise ülkenin başörtüsü yasasını ihlal eden kişileri “sert bir şekilde cezalandırma” talimatı verdi.

Gösteriler, 22 yaşındaki etnik Kürt Mahsa Amini’nin kanunlara uymadığı iddiasıyla Tahran’da tutuklanmasının ve gözaltında öldürülmesinden ardından İran’ı kasıp kavurdu.

Protestoların patlak vermesinden bu yana başörtüsü kurallarını uygulamakla görevli ahlak polisi daha az görünür hale geldi ve kadınlar zorunlu başörtüsü takmadan sokaklara döküldü.

Ancak yetkililer, polisin kadınların arabalarda da başörtüsü takması gerektiği konusunda uyarmasıyla, yılın başından bu yana daha az toleransın sinyallerini verdi.

Mehr haber ajansına göre; Başsavcılık, polise başörtüsü ihlallerini sert bir şekilde cezalandırma yetkisi veren bir yönerge yayınladı.

Ayrıca mahkemelerin, para cezasına çarptırmanın yanı sıra sürgün, belirli meslekleri icra etme yasağı ve işyerlerini kapatma gibi ek cezalara da başvurabileceği belirtiliyor.

İran, Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından çıkan protestolarda dört kişiyi idam etti. 13 kişi daha ölüm cezasına çarptırıldı ve altısının yeniden yargılanması kararı alındı.

Yetkililer, genellikle “isyan” olarak nitelendirdikleri protestolarla bağlantılı olarak güvenlik personeli de dâhil olmak üzere yüzlerce kişinin öldürüldüğünü ve binlerce kişinin tutuklandığını söylüyor.

Son haftalarda İran Hükümeti, başı açık kadınlara hizmet verdiği için çok sayıda kafe ve restoranı kapatmıştı.

Ayşe Betül Güven

Haber Linki: https://www.arabnews.com/node/2229766/middle-east

 

 

 

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

16 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

17 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

18 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

19 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

20 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

20 saat ago