islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

İran, Başörtüsü Kuralını İhlal Edenleri Sert Bir Şekilde Cezalandıracak

İran, Başörtüsü Kuralını İhlal Edenleri Sert Bir Şekilde Cezalandıracak
11 Ocak 2023 16:45
A+
A-

İran yargısı, önlemlere karşı yaklaşık dört aydır süren ölümcül protestoların ardından Salı günü, polise ülkenin başörtüsü yasasını ihlal eden kişileri “sert bir şekilde cezalandırma” talimatı verdi.

Gösteriler, 22 yaşındaki etnik Kürt Mahsa Amini’nin kanunlara uymadığı iddiasıyla Tahran’da tutuklanmasının ve gözaltında öldürülmesinden ardından İran’ı kasıp kavurdu.

Protestoların patlak vermesinden bu yana başörtüsü kurallarını uygulamakla görevli ahlak polisi daha az görünür hale geldi ve kadınlar zorunlu başörtüsü takmadan sokaklara döküldü.

Ancak yetkililer, polisin kadınların arabalarda da başörtüsü takması gerektiği konusunda uyarmasıyla, yılın başından bu yana daha az toleransın sinyallerini verdi.

Mehr haber ajansına göre; Başsavcılık, polise başörtüsü ihlallerini sert bir şekilde cezalandırma yetkisi veren bir yönerge yayınladı.

Ayrıca mahkemelerin, para cezasına çarptırmanın yanı sıra sürgün, belirli meslekleri icra etme yasağı ve işyerlerini kapatma gibi ek cezalara da başvurabileceği belirtiliyor.

İran, Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından çıkan protestolarda dört kişiyi idam etti. 13 kişi daha ölüm cezasına çarptırıldı ve altısının yeniden yargılanması kararı alındı.

Yetkililer, genellikle “isyan” olarak nitelendirdikleri protestolarla bağlantılı olarak güvenlik personeli de dâhil olmak üzere yüzlerce kişinin öldürüldüğünü ve binlerce kişinin tutuklandığını söylüyor.

Son haftalarda İran Hükümeti, başı açık kadınlara hizmet verdiği için çok sayıda kafe ve restoranı kapatmıştı.

Ayşe Betül Güven

Haber Linki: https://www.arabnews.com/node/2229766/middle-east

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.