Gündem

İran Batı Afrika’da Şiiliği Yayarak Bölgeye Sızmaya Çalışıyor”

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İran’ın Afrika’nın batı bölgelerinde Şii inancını yaymaya ve bölgeye sızmaya çalıştığını ifade etti. Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İran’ın Afrika’nın batı bölgelerinde Şii inancını yaymaya ve bölgeye sızmaya çalıştığını ifade etti. Geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği basın açıklamasında Burita, Afrika’nın manevi emniyetini İran’ın girişimlerine karşı koruma sözü vermişti.  “İran Batı Afrika’ya girerek bölgede Şii inancını yayma planları yapıyor.” şeklinde konuşan Burita, İran’ın bölgedeki Şiileştirme çalışmalarını eleştirdi. İran, Fas yönetimine karşı Batı Sahra’nın bağımsızlığı için savaşan Polisario Cephesi’ne de destek vermekle suçlanıyordu. Özellikle İran destekli Şii Lübnan Hizbullahı hareketinin Polisario mensuplarını eğittiği belirtiliyordu. Bunun yanı sıra İran özellikle Nijerya’da ciddi bir Şiileştirme faaliyeti yürütüyordu. Afrika’daki İran etkisinin haritası coğrafi olarak Batı Afrika, Nil Havzası, Doğu Afrika ve Güney ve Kuzey Afrika olmak üzere üç bölgeye ayrılabilir.

ŞİİLİĞİN YAYILDIĞI EN ÖNEMLİ NOKTA BATI AFRİKA

İran’ın Afrika kıtasında en fazla yayılım gösterdiği Batı Afrika bölgesindeki Şiilerin sayısı yaklaşık 8-10 milyonu bulmaktadır. Batı Afrika’da “İslami Kuşak” bölgesi Moritanya, Nijer, Liberya ve Nijerya’ya kadar uzanan coğrafi bir bölgedir. İran, bu bölgenin Afrika kıtasında İslami bir bloğu temsil etmesi ve İslam dininin, nüfusun çoğunluğunun resmi dini olmasından fayda sağlamış ve bu demografik yapı, İran’ın Şiiliği yayması için verimli bir ortam oluşturmuştur.

İRAN’IN DIŞ POLİTİKA ARACI: Şİİ YAYILMACILIĞI 

1979 yılında gerçekleşen devrimden bu yana İran, İslam dünyasında dış politika araçlarından biri olarak Şii yayılmacı politikayı uyguluyor. Böylelikle İran kendi ideolojisini yayarak dış politikasına, İslam dünyasındaki konumuna ve Orta Doğu’ya hakim olma arayışına taban destek üretmeyi hedefliyor. İran Devrimi’nin yayılmacı politikasının birincil hedefi Orta Doğu olmasına rağmen, Afrika kıtası çeşitli nedenlerden dolayı İran için stratejik önemli bir bölge olarak görülüyor. 1980’lerin başında İran, devrimci ideolojisinin yayılmasına zemin hazırlamak amacıyla Afrika’da diplomatik, ticari ve kültürel bağlar kurmak için yoğun bir çaba içine girdi. Bununla birlikte, İran, devrim ideolojisini Afrika’da yaymak amacıyla camileri, kültür merkezlerini, yardım ağlarını ve eğitim kurumlarını birer araç olarak kullandı.

 

Recent Posts

  • Gündem

İsrailli Bakandan Erdoğan’a Hadsiz Paylaşım

İsrailli Bakandan Erdoğan'a hadsiz paylaşım İsrailli Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Karşı Skandal İfadeler Kullandı: Türkiye'den Sert…

25 dakika ago
  • Gündem

Lokanta ve Kafeler İçin Yeni KDV Düzenlemesi Resmen Yürürlükte

Lokanta ve kafelere yönelik KDV düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yürürlüğe girdi. Bu karar sektördeki…

1 saat ago
  • Makale

“BİR SOYKIRIM GÖRDÜM”

Operatör Doktor Taner Kamacı'nın Gazze şahitliği: ‘’Bir soykırım gördüm.'' Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adana Gençlik…

2 saat ago
  • Gündem

YOLSUZLUKLA MÜCADELE, SİNEMA-TELEVİZYON

Mirat Haber 2017 yılı başından  beri faaliyette ama ondan önce de değişik konularda yazıyorduk, gücümüz…

2 saat ago
  • Gündem

Yeni Müfredat Taslağı Kamuoyuna Sunuldu: “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzun yıllar süren titiz çalışmaları ve geniş kapsamlı…

3 saat ago
  • VİDEOLAR

FETVA İSTE “EVDE KÖPEK BESLEMENİN HÜKMÜ NEDİR”

https://youtu.be/Sq4ubzjSNoc

4 saat ago