islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
BIST
8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İran Batı Afrika’da Şiiliği Yayarak Bölgeye Sızmaya Çalışıyor” 

İran Batı Afrika’da Şiiliği Yayarak Bölgeye Sızmaya Çalışıyor” 
28 Ocak 2022 13:16
A+
A-

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İran’ın Afrika’nın batı bölgelerinde Şii inancını yaymaya ve bölgeye sızmaya çalıştığını ifade etti. Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İran’ın Afrika’nın batı bölgelerinde Şii inancını yaymaya ve bölgeye sızmaya çalıştığını ifade etti. Geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği basın açıklamasında Burita, Afrika’nın manevi emniyetini İran’ın girişimlerine karşı koruma sözü vermişti.  “İran Batı Afrika’ya girerek bölgede Şii inancını yayma planları yapıyor.” şeklinde konuşan Burita, İran’ın bölgedeki Şiileştirme çalışmalarını eleştirdi. İran, Fas yönetimine karşı Batı Sahra’nın bağımsızlığı için savaşan Polisario Cephesi’ne de destek vermekle suçlanıyordu. Özellikle İran destekli Şii Lübnan Hizbullahı hareketinin Polisario mensuplarını eğittiği belirtiliyordu. Bunun yanı sıra İran özellikle Nijerya’da ciddi bir Şiileştirme faaliyeti yürütüyordu. Afrika’daki İran etkisinin haritası coğrafi olarak Batı Afrika, Nil Havzası, Doğu Afrika ve Güney ve Kuzey Afrika olmak üzere üç bölgeye ayrılabilir.

ŞİİLİĞİN YAYILDIĞI EN ÖNEMLİ NOKTA BATI AFRİKA

İran’ın Afrika kıtasında en fazla yayılım gösterdiği Batı Afrika bölgesindeki Şiilerin sayısı yaklaşık 8-10 milyonu bulmaktadır. Batı Afrika’da “İslami Kuşak” bölgesi Moritanya, Nijer, Liberya ve Nijerya’ya kadar uzanan coğrafi bir bölgedir. İran, bu bölgenin Afrika kıtasında İslami bir bloğu temsil etmesi ve İslam dininin, nüfusun çoğunluğunun resmi dini olmasından fayda sağlamış ve bu demografik yapı, İran’ın Şiiliği yayması için verimli bir ortam oluşturmuştur.

İRAN’IN DIŞ POLİTİKA ARACI: Şİİ YAYILMACILIĞI 

1979 yılında gerçekleşen devrimden bu yana İran, İslam dünyasında dış politika araçlarından biri olarak Şii yayılmacı politikayı uyguluyor. Böylelikle İran kendi ideolojisini yayarak dış politikasına, İslam dünyasındaki konumuna ve Orta Doğu’ya hakim olma arayışına taban destek üretmeyi hedefliyor. İran Devrimi’nin yayılmacı politikasının birincil hedefi Orta Doğu olmasına rağmen, Afrika kıtası çeşitli nedenlerden dolayı İran için stratejik önemli bir bölge olarak görülüyor. 1980’lerin başında İran, devrimci ideolojisinin yayılmasına zemin hazırlamak amacıyla Afrika’da diplomatik, ticari ve kültürel bağlar kurmak için yoğun bir çaba içine girdi. Bununla birlikte, İran, devrim ideolojisini Afrika’da yaymak amacıyla camileri, kültür merkezlerini, yardım ağlarını ve eğitim kurumlarını birer araç olarak kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.