İran: Göstericiler Adam Başı 60 Dolar Aldı

Üst düzey bir İran güvenlik yetkilisi, ülkede geçen hafta çıkan büyük çaplı eylemlerde tutuklanan vandalların ateşe verilen her yer için adam başı yaklaşık 300 TL ödeme aldıklarını itiraf ettiklerini söyledi.

Hamedan ili emniyet müdürü Tuğgeneral Bekh Ali Kamrani Saleh geçen hafta yaptığı açıklamada, kundaklama saldırısı yapmak için 300.000 toman (yaklaşık 150 TL) avans verildiği ve iş tamamlanınca da 300.000 toman daha ödendiğini belirtti. Emniyet müdürü, halkın haklı ekonomik taleplerinin isyancılar tarafından suistimal edilmemesi için daha dikkatli davranmalarını gerekliliğinin altını çizdi.

İran’ın yargı sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili de yaptığı açıklamada, hükümetin doğalgaz fiyat artış planının ardından başlayan ayaklanmaların ardından sakinliğin ülkeye geri döndüğünü duyurdu. İsmaili Tahran’da gazetecilere verdiği demeçte, “Rehberin sözleri, güvenlik ve polis kuvvetleri ve yollarını şiddet arayanlardan ayrıştıran halkın ihtiyatı sayesinde, ülke sakinleşmiştir” dedi. “Çok sayıda sabotajcı ve isyancı ile kamu mallarını ateşe verenler ve yıkımlarda rol oynayanlar tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı.

İran’da hükümetin benzin fiyatlarına zam planına karşı meşru halk gösterilerini fırsat bilen az sayıdaki isyancı, kamu ve özel mülke yönelik saldırılar yoluyla kaos çıkarmaya yöneldi ve güvenlik kuvvetlerini sabotajcılara karşı sert önlemler almaya zorladı. İstihbarat birimlerinin ilk tahminleri, Cuma gecesinden bu yana protesto gösterilerine ve toplantılara toplamda 87.000 protestocu ve isyancının katıldığı ve bunların % 93’ün üzerinde erkek olduğunu gösterdi. Çok sayıda protestocu sadece kamusal ve özel mülkiyete yapılan sabotajlara katılmaktan kaçınmıştı.

Raporda, çoğu Kuzistan, Tahran, Fars ve Kirman illeri olmak üzere ülkede 100 bölgede 1.080 yerleşim yerindeki eylemlere katılımların yerleşim yeri başına 50 ila 1500 kişiden oluştuğu, hasarın Şubat 2018’deki eylemlerden daha büyük olduğunu belirtildi. Göstericiler arasına karışan silahlı vandalların petrol deposu ve askeri merkezlere yönelik saldırılarında çok sayıda polis ve halk kuvvetinin de şehit edildiğini ifade ediliyor. Ülke genelinde yaklaşık 1000 kişi tutuklanırken, sadece bir ilde 100’den fazla banka ve 57 büyük mağaza ateşe verildi veya yağmalandı.

İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, ayaklanmaların arkasındaki ana suçluların tespit edildiğini belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

22 dakika ago
  • Gündem

İrlanda’da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

1 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

2 saat ago
  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

3 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

4 saat ago
  • Makale

SÜKÛN

 “Onda 'sükûn bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

4 saat ago