islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

İran: Göstericiler Adam Başı 60 Dolar Aldı

İran: Göstericiler Adam Başı 60 Dolar Aldı
27 Kasım 2019 14:43
A+
A-

Üst düzey bir İran güvenlik yetkilisi, ülkede geçen hafta çıkan büyük çaplı eylemlerde tutuklanan vandalların ateşe verilen her yer için adam başı yaklaşık 300 TL ödeme aldıklarını itiraf ettiklerini söyledi.

Hamedan ili emniyet müdürü Tuğgeneral Bekh Ali Kamrani Saleh geçen hafta yaptığı açıklamada, kundaklama saldırısı yapmak için 300.000 toman (yaklaşık 150 TL) avans verildiği ve iş tamamlanınca da 300.000 toman daha ödendiğini belirtti. Emniyet müdürü, halkın haklı ekonomik taleplerinin isyancılar tarafından suistimal edilmemesi için daha dikkatli davranmalarını gerekliliğinin altını çizdi.

İran’ın yargı sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili de yaptığı açıklamada, hükümetin doğalgaz fiyat artış planının ardından başlayan ayaklanmaların ardından sakinliğin ülkeye geri döndüğünü duyurdu. İsmaili Tahran’da gazetecilere verdiği demeçte, “Rehberin sözleri, güvenlik ve polis kuvvetleri ve yollarını şiddet arayanlardan ayrıştıran halkın ihtiyatı sayesinde, ülke sakinleşmiştir” dedi. “Çok sayıda sabotajcı ve isyancı ile kamu mallarını ateşe verenler ve yıkımlarda rol oynayanlar tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı.

İran’da hükümetin benzin fiyatlarına zam planına karşı meşru halk gösterilerini fırsat bilen az sayıdaki isyancı, kamu ve özel mülke yönelik saldırılar yoluyla kaos çıkarmaya yöneldi ve güvenlik kuvvetlerini sabotajcılara karşı sert önlemler almaya zorladı. İstihbarat birimlerinin ilk tahminleri, Cuma gecesinden bu yana protesto gösterilerine ve toplantılara toplamda 87.000 protestocu ve isyancının katıldığı ve bunların % 93’ün üzerinde erkek olduğunu gösterdi. Çok sayıda protestocu sadece kamusal ve özel mülkiyete yapılan sabotajlara katılmaktan kaçınmıştı.

Raporda, çoğu Kuzistan, Tahran, Fars ve Kirman illeri olmak üzere ülkede 100 bölgede 1.080 yerleşim yerindeki eylemlere katılımların yerleşim yeri başına 50 ila 1500 kişiden oluştuğu, hasarın Şubat 2018’deki eylemlerden daha büyük olduğunu belirtildi. Göstericiler arasına karışan silahlı vandalların petrol deposu ve askeri merkezlere yönelik saldırılarında çok sayıda polis ve halk kuvvetinin de şehit edildiğini ifade ediliyor. Ülke genelinde yaklaşık 1000 kişi tutuklanırken, sadece bir ilde 100’den fazla banka ve 57 büyük mağaza ateşe verildi veya yağmalandı.

İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, ayaklanmaların arkasındaki ana suçluların tespit edildiğini belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.