islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4687
EURO
34,7835
ALTIN
2.442,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İran heyeti Irak’a hem ticaret hem siyaset amaçlı gitti

İran heyeti Irak’a hem ticaret hem siyaset amaçlı gitti
Mirat Haber Ajansı

Irak dışişleri bakanı Fuad Hüseyin, İran’ın üst düzey generali Süleymani’ye Amerikan suikastı için adalet sağlamak amacıyla gelen İranlı yetkililerle üst düzey görüşmelerde bulundu. İran heyeti, uluslararası polis teşkilatından, eski ABD Başkanı Donald Trump ve geçen yıl Bağdat havaalanı yakınlarında bir ABD insansız hava aracı saldırısında General Qassem Soleimani’nin öldürülmesinde rol oynadığı tespit edilen 47 diğer Amerikalı yetkilinin tutuklanmasını istemişti. Hüseyin ve heyeti, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya gelerek, ekonomik ve siyasi bağların geliştirilmesini tartışırken ortak bir ekonomik işbirliği komisyonunun kurulmasını da memnuniyetle karşıladı. Zarif, iki ülkenin İran’a yönelik bankacılık, sanayi şehirleri, sınır pazarları, transit ve Irak borçları konusunda İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani’nin Mart 2019’da Irak’a yaptığı yolculukta kesinleşen anlaşmaları uygulayabileceğini umduğunu belirtti. Süleymani’nin Irak’ta öldürülmesi ve Trump’ın tek taraflı olarak İran’ın 2015 nükleer anlaşmasını dünya güçleriyle bırakmasının ardından 2018’de İran’a sert ABD yaptırımları uygulandı.

Irak ve İran arasında yeniden inşa süreci

Hüseyin’in Tahran’a yaptığı gezi, ABD Başkanı Joe Biden’ın iktidarı ele geçirip nükleer anlaşmayı yeniden kurma sözü vermesinden bu yana yaptığı ilk yolculuk. Hüseyin, Eylül 2020’nin sonlarında İran’a bir heyet ile başkanlık etti ve ortak ekonomik komisyon kurmayı ve ikili ilişkileri güçlendirmeyi kabul etti. Zarif ayrıca, Ocak 2020’de Trump’ın emriyle insansız hava aracı saldırısıyla suikaste kurban giden Süleymani’nin öldürülmesinin Irak’ın hukuki yollardan takip edilmesi yönündeki çabalarını da memnuniyetle karşıladı. Hüseyin Zarif’e Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin İran’la ilişkileri geliştirmeye odaklandığını vurguladı. Iraklı diplomat ve heyeti ayrıca İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi sekreteri Ali Şamhani ile de görüştü. Şamhani ayrıca, Hüseyin İran’ın Süleymani’nin ölümü için adalet peşinde koşmayı planladığını ve Irak’la önceki tüm anlaşmaların tam olarak uygulanmasını istediğini ifade etti. Üst düzey güvenlik yetkilisi, komşu ülkelerdeki güvenlik ve istikrarın iç içe olduğuna da dikkat çekti. Irak, son yıllarda siyasi istikrarsızlıkla sarsıldı ve en son Ocak ayının sonlarında Bağdat’ı, DAEŞ (IŞİD) tarafından üstlenilen bir intihar saldırısı, düzinelerce masum vatandaşı öldüren eylemle vurdu. Irak dışişleri bakanının heyet başkanına Bağdat ziyaretlerinin “tarihi” olduğunu ve Irak’ın Saddam Hüseyin tarafından yönetildiği 1980’lerde ölümcül sekiz yıllık savaşa giren iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin derinleştirilmesine zemin hazırladığını söylediği bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.