islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4374
EURO
34,8362
ALTIN
2.447,29
BIST
9.885,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İran ve dünya güçleri ABD’yi nükleer anlaşmasına geri getirmek üzere

İran, ABD’yi dönüm noktası niteliğindeki 2015 nükleer anlaşmasına geri döndürmek amacıyla dünya güçleriyle Cuma günü dördüncü tur üst düzey görüşmeler yaptı.

İran ve dünya güçleri ABD’yi nükleer anlaşmasına geri getirmek üzere
Mirat Haber Ajansı

İran, ABD’yi dönüm noktası niteliğindeki 2015 nükleer anlaşmasına geri döndürmek amacıyla dünya güçleriyle Cuma günü dördüncü tur üst düzey görüşmeler yaptı. Nisan ayı başında Viyana’da başlayan müzakereler, Washington’un İran’a yönelik yaptırımları kaldırması ve Tahran’ın anlaşmada belirtilen nükleer programı üzerindeki kısıtlamaları yeniden tesis etmesi için bir yol haritası oluşturmaya odaklanıyor. Ortak Kapsamlı Eylem Planı olarak bilinen anlaşma uyarınca İran, uluslararası yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer faaliyetlerini durdurma sözü vermişti. Ancak eski Başkan Donald Trump, Mayıs 2018’de yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söyleyerek ABD’yi anlaşmadan çekerek İran’a yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. 

İran, uranyumu daha saf hale getirerek, izin verilenden daha fazla stoklayarak ve daha gelişmiş santrifüjler çalıştırarak anlaşmaya aykırı davranışlarını artırarak buna tepki gösterdi. ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmaya yeniden katılmak istediğini ancak İran’ın buna tam uyma durumuna dönmesi gerektiğini söyledi. Daha öncesindeyse İran devlet televizyonu, ülkenin önde gelen müzakerecisinin, Washington’un yaptırımların çoğunu kaldırmaya hazır olduğunu, ancak Tahran’ın daha fazlasını talep ettiğini söylediğini aktardı.

Iranian Deputy Foreign Minister Abbas Araqchi, the head of Iran’s delegation at the nuclear talks

Görüşmeler ilerliyor, İran yaptırımların bitmesini istiyor

Rus delege Mihail Ulyanov, heyetlerin süreci yoğunlaştırma ihtiyacı konusunda anlaştıklarını ve hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece Viyana’da kalmaya hazır göründüklerini tweetledi. AB’nin Viyana heyetinin sözcüsü Alain Matton, uzman görüşmelerinin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri şu anda anlaşmanın dışında olduğu için, görüşmelerde Amerikan temsilcisi yok. Katılan ülkelerden diplomatlar, İran tarafı ile Washington’dan Viyana’nın başka yerlerinden bir delegasyon arasında gidip geliyor. Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, Washington’un nükleer anlaşmaya yeniden katılmak için atmaya hazır olduğu tüm adımları ortaya koyduğunu iddia ederek İran’ın büyük yeni tavizler beklememesi gerektiğini, başarı ya da başarısızlığın artık İran’ın bu tavizleri kabul etme ve anlaşmaya uyma yönünde siyasi kararına bağlı olduğunu bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.