İran ve dünya güçleri ABD’yi nükleer anlaşmasına geri getirmek üzere

Mirat Haber Ajansı

İran, ABD’yi dönüm noktası niteliğindeki 2015 nükleer anlaşmasına geri döndürmek amacıyla dünya güçleriyle Cuma günü dördüncü tur üst düzey görüşmeler yaptı. Nisan ayı başında Viyana’da başlayan müzakereler, Washington’un İran’a yönelik yaptırımları kaldırması ve Tahran’ın anlaşmada belirtilen nükleer programı üzerindeki kısıtlamaları yeniden tesis etmesi için bir yol haritası oluşturmaya odaklanıyor. Ortak Kapsamlı Eylem Planı olarak bilinen anlaşma uyarınca İran, uluslararası yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer faaliyetlerini durdurma sözü vermişti. Ancak eski Başkan Donald Trump, Mayıs 2018’de yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söyleyerek ABD’yi anlaşmadan çekerek İran’a yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. 

İran, uranyumu daha saf hale getirerek, izin verilenden daha fazla stoklayarak ve daha gelişmiş santrifüjler çalıştırarak anlaşmaya aykırı davranışlarını artırarak buna tepki gösterdi. ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmaya yeniden katılmak istediğini ancak İran’ın buna tam uyma durumuna dönmesi gerektiğini söyledi. Daha öncesindeyse İran devlet televizyonu, ülkenin önde gelen müzakerecisinin, Washington’un yaptırımların çoğunu kaldırmaya hazır olduğunu, ancak Tahran’ın daha fazlasını talep ettiğini söylediğini aktardı.

Görüşmeler ilerliyor, İran yaptırımların bitmesini istiyor

Rus delege Mihail Ulyanov, heyetlerin süreci yoğunlaştırma ihtiyacı konusunda anlaştıklarını ve hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece Viyana’da kalmaya hazır göründüklerini tweetledi. AB’nin Viyana heyetinin sözcüsü Alain Matton, uzman görüşmelerinin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri şu anda anlaşmanın dışında olduğu için, görüşmelerde Amerikan temsilcisi yok. Katılan ülkelerden diplomatlar, İran tarafı ile Washington’dan Viyana’nın başka yerlerinden bir delegasyon arasında gidip geliyor. Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, Washington’un nükleer anlaşmaya yeniden katılmak için atmaya hazır olduğu tüm adımları ortaya koyduğunu iddia ederek İran’ın büyük yeni tavizler beklememesi gerektiğini, başarı ya da başarısızlığın artık İran’ın bu tavizleri kabul etme ve anlaşmaya uyma yönünde siyasi kararına bağlı olduğunu bildirdi.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

3 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

3 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

5 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

6 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

7 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

8 saat ago