islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,7495
EURO
36,4808
ALTIN
2.952,04
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Açık
16°C

İslam dünyasının eğitimde kurtuluşu

İslam dünyasının eğitimde kurtuluşu
15 Ekim 2018 07:55
A+
A-

Türkiye ve İslam dünyası eğitim-öğretimin her alanında gelişkin ülkelerin ardında. Aradaki genişleyen fark, geleneksel okul öğrenimiyle kapatılamaz. Bunun tek yolu oyunun kurallarını baştan tanımlayarak bir sıçrama sağlamaktır. Bu da e-öğrenme yöntemleriyle mümkündür

Ülkemiz Türkiye’mizde eğitimde geriyiz. İslam dünyası bizden de geri. Uzak Doğu ve Kuzey Avrupa dünya standartlarını belirlerken, bizler eğitimde, özellikle de eğitimin kalite düzeyinde geri kaldık.

Bu geri durumu klasik yöntemlerle düzeltemeyiz. Bunu düzeltecek bir eğitim müfredatı ve kaynakları oluşturabilsek bile elimizde bunu gerçekleştirecek kalitede ve sayıda öğretmen bulunmamakta. Öğretmenleri toplumun en üst ve eğitimli düzeyden toplamamız, bunların yine benzer kalitede yeni öğretmenler eğitmeleri kuşaklar alacaktır.

Ancak o da yetmeyecektir çünkü İslam ülkelerinde iyi eğitim almış kişiler para ve koltuk, en azından yaşam güvencesi aramakta, öğretmenlikse toplumlarımızda alt düzey bir iş olarak bunu verememektedir. Öğretmen olacağıma çokuluslu sömürgeci şirketin mamulünü satar müreffeh hayat yaşarım demektedir.

Eğitimin kitleselleşmesi, İnternet üzerinden bilgisayar ya da cep telefonundan yapılan ileri düzey simülasyonlar, sanal gerçeklikler, wiki, artırılmış gerçeklikler, etkileşimli animasyonlar, eğitsel oyunlar, bilgi turnuvaları ve proje yarışmalarıyla mümkündür. Bunlara genel olarak e-öğrenme diyoruz.

Ne yazık ki bu çağda hem de eğitim profesörü, bakanlık yetkilisi gibi kişiler e-öğrenmenin ne olduğunu tam bilmiyorlar. Bunu, yazıyı bir bilgisayar dosyasında sunmak olan e-kitap sananlar var. Bunu PowerPoint tarzı düğmeye basınca sayfa değiştiren iptidai lineer eğitim zannedenler var. Hatta bunu dersin uzaktan naklen yayını sananlar var.

E-Öğrenme esasları arasında eğitsel içeriğin depolanıp sunulduğu yönetim yazılımı, ölçme-değerlendirmenin nasıl yapılacağı, gerçek zamanlı sorulara eğitimci tarafından nasıl uzaktan destek verileceği soruları da yer almaktadır. Ancak en önemli en temel belirleyici konu içeriktir.

İçerik, teknoloji ortamındaki bilgidir. Eğitim içeriği de e-öğrenmenin öğretmeyi yapan unsurudur. Yukarıda bahsedilen e-kitap, lineer eğitim, simülasyonlar, filmler, animasyonlar, sanal gerçeklikler, wikiler, artırılmış gerçeklikler, etkileşimli animasyonlar, eğitsel oyunlar, bilgi turnuvaları, proje yarışmaları içeriktir.

E-Öğrenmenin zor tarafı içeriktir. Kaliteli, hızlı ve yeterli bir eğitim veren içeriği ileri tekniklerle geliştirmek maliyet ve zaman ister. Fakat bu bir kez yapıldığında başta pahalı olmasına karşın zamanla insan başına neredeyse maliyetsiz hale gelmektedir. Eğitilecek insan sayısı çok fazla olduğundan Türkiye çapında bu ön içerik yatırımı çok küçüktür. İki milyara yaklaşan genç İslam dünyası için kişi başına maliyeti neredeyse sıfırdır.

İslam aleminin eğitim ihtiyacı e-öğrenme teknolojisiyle sağlanabilir. Bunun merkezi ve fabrikası da Türkiye olmalıdır. 

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.