islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5432
EURO
34,8629
ALTIN
2.427,81
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

İSLAM NEDİR?

İSLAM NEDİR?
11 Nisan 2023 10:30
A+
A-

Cerîr isimli sahâbinin anlatımına göre bir zat gelir şöyle der: Ey Allah’ın Peygamberi sen İslâm’a davet ediyorsun, bana İslâm’ın ne olduğunu anlayabileceğim şekilde anlatır mısın? Peygamberimiz şöyle buyurdular:

“Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına; emirleri ve yasaklarına uyulacak İlah’ın yalnızca Allah olduğuna tanıklık edersin ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna inanırsın. Namaz kılar, zekât verir, ramazan orucunu da tutarsın. Bir de nefsin için istediklerini diğer insanlar için istersin, nefsin için istemediklerini onlar için istemezsin.” (M.Zevaid 1/45)

Aziz Peygamberimiz basit bir anlatımla ana özellikleriyle İslâm’ı genelde böyle tanıtırdı. Bilmemiz gerektiği üzere İslâm bir hayat düzenidir. İslâm’da barış, adalet, doğruluk gibi, sözlere ve sözleşmelere bağlılık gibi ana, baba, akraba ve komşulara ihsan gibi nice nice görevler var. Aile ve ceza hukuku, miras sistemi var. Faiz, zina, içki ve zulüm gibi yasaklar var. Var ama özellikle İslâmî tebliğin ilk yıllarında Peygamberimiz efendimiz bir iman esası ile dört ana görevi sunmakla yetinirdi. Böylece özlü bir tanıtım yapardı.

Sevgili kardeşlerim! Kur’an’ın genelinde bir inceleme yaptığınız zaman şunu görürüz. Bir kişide samimi bir iman varsa ve inancının gereği olarak namaz kılıyorsa yani Rabbinle her gün 5 vakit bağlantı kuruyorsa, kazandıklarından toplumun acizleri, dulları, yetimleri için zekât adıyla bir pay ayırıldığını kabulleniyor ve veriyorsa, Ramazan orucu ile insanlarla eşitlik çizgisinden birleşebiliyorsa, hele hele bu açıklamada olduğu gibi nefsi için istediklerini diğer insanlar için isteyebiliyorsa o kişi İslâm caddesi üzerindedir. Güvenilir insandır. Onun bu görevleri yapması halinde ana çizgiden sapması mümkün değildir. Bunlar olmazsa olmazdır. Bunun içindir ki bu görevleri yapanların Cennetlik olduklarını Peygamberimiz bir çok hadislerinde müjdelemişlerdir:

Rabbinize ibadet edin. Beş vakit namazı kılın. Ramazan orucunu tutun. Rabbinizin evi Kâbeyi tavaf edin. Gönül hoşluğu ile mallarınızın zekâtını da verin ki Rabbinizin Cennetine giresiniz.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.