Gündem

İSLAM NEDİR?

Cerîr isimli sahâbinin anlatımına göre bir zat gelir şöyle der: Ey Allah’ın Peygamberi sen İslâm’a davet ediyorsun, bana İslâm’ın ne olduğunu anlayabileceğim şekilde anlatır mısın? Peygamberimiz şöyle buyurdular:

“Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına; emirleri ve yasaklarına uyulacak İlah’ın yalnızca Allah olduğuna tanıklık edersin ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna inanırsın. Namaz kılar, zekât verir, ramazan orucunu da tutarsın. Bir de nefsin için istediklerini diğer insanlar için istersin, nefsin için istemediklerini onlar için istemezsin.” (M.Zevaid 1/45)

Aziz Peygamberimiz basit bir anlatımla ana özellikleriyle İslâm’ı genelde böyle tanıtırdı. Bilmemiz gerektiği üzere İslâm bir hayat düzenidir. İslâm’da barış, adalet, doğruluk gibi, sözlere ve sözleşmelere bağlılık gibi ana, baba, akraba ve komşulara ihsan gibi nice nice görevler var. Aile ve ceza hukuku, miras sistemi var. Faiz, zina, içki ve zulüm gibi yasaklar var. Var ama özellikle İslâmî tebliğin ilk yıllarında Peygamberimiz efendimiz bir iman esası ile dört ana görevi sunmakla yetinirdi. Böylece özlü bir tanıtım yapardı.

Sevgili kardeşlerim! Kur’an’ın genelinde bir inceleme yaptığınız zaman şunu görürüz. Bir kişide samimi bir iman varsa ve inancının gereği olarak namaz kılıyorsa yani Rabbinle her gün 5 vakit bağlantı kuruyorsa, kazandıklarından toplumun acizleri, dulları, yetimleri için zekât adıyla bir pay ayırıldığını kabulleniyor ve veriyorsa, Ramazan orucu ile insanlarla eşitlik çizgisinden birleşebiliyorsa, hele hele bu açıklamada olduğu gibi nefsi için istediklerini diğer insanlar için isteyebiliyorsa o kişi İslâm caddesi üzerindedir. Güvenilir insandır. Onun bu görevleri yapması halinde ana çizgiden sapması mümkün değildir. Bunlar olmazsa olmazdır. Bunun içindir ki bu görevleri yapanların Cennetlik olduklarını Peygamberimiz bir çok hadislerinde müjdelemişlerdir:

Rabbinize ibadet edin. Beş vakit namazı kılın. Ramazan orucunu tutun. Rabbinizin evi Kâbeyi tavaf edin. Gönül hoşluğu ile mallarınızın zekâtını da verin ki Rabbinizin Cennetine giresiniz.

 

 

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

27 dakika ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

1 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

2 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

2 saat ago