islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5889
EURO
34,8006
ALTIN
2.499,03
BIST
9.444,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Sosyal Medyanın Faydaları II

Sosyal Medyanın Faydaları II

İslâm Penceresinden

Bilgi Belge ve Habere Ulaşma

Sosyal medyada bilgi, belge ve habere kolaylıkla, kısa zamanda ve de ucuz yolla ulaşabiliyoruz. Sosyal medya kolaylık sağlıyor. İstediğiniz bilgiye, belgeye ve habere üç beş dakika içerisinde ulaşmanız mümkün. Bütün bunlar için bir gün iki gün araştırma yapmaya muhtaç olabilirdik. Evet sosyal medya bilgiye, belgeye, habere ulaşımı kolaylaştırıyor. Hayatın kolaylaştırılması ise İslâmî ilkedir. Kolaylaştırma Allah’ın ahlâkındandır. O Talak Suresinde şöyle buyurur:

“Kim Rabbinin emirlerine ve yasaklarına uyum sağlar, uygulama yoluna giderse biz onun işini kolaylaştırırız.”

Aziz peygamberimiz de bize Rabbimizden kolaylıklar dilemeyi öğretiyor. Yaptığı ve yapmamızı istediği dualardan biri de şudur:

“ Ey lütfu bol olan Rabbim, her türlü zorluğu kolaylaştırabilecek olan ancak sensin, zorlukları kolaylaştırarak bize lütfunu yağdır. Çünkü kolaylaştırma sana kolaydır.”

İşte böyle sosyal medya bilgiye ve belgeye ulaşmada kolaylık sağlıyor. Üstelik zaman tasarrufu da sağlıyor. Biliyorsunuz zaman bizim en büyük değerimizdir. Çünkü ömrümüz bizim ana sermayemizdir. Hatırlayınız Peygamberimiz ne buyuruyor:

“İki büyük nimet vardır ki insanlar bu nimetlerin kadrini bilemiyorlar/gereğince değerlendiremiyorlar. Onlardan biri sağlık, diğeri de zaman/boş zamandır.”

Bakınız Kur’ân mealleri, tefsirler, fıkıh/hukuk kitapları, ilmi kitaplar, teknolojik eserler, makaleler elimizin altında. Bir kütüphane dolusu kitabı bir belleğe sığdırabiliyoruz ve bunun anlamı şu; bilgi ve belge ucuzladı. Eskiden ciddi bilimsel eserlere zenginler ulaşabiliyordu. Şimdi fakirler de ulaşabiliyor. Bu bir nimet değil de nedir?

Dünya ve İslâm Dünyasını Takip Etme

Sosyal medya ile Dünya ve İslâm dünyasını daha bir yakından takip edebiliyoruz.

Gerçekten nerede zulüm yapılıyor, nerede adalet icra ediliyor, sosyal medyaya hemen düşüyor. Bizler Müslümanız, Müslüman kardeşlerimizle irtibat kurmaya mecburuz. Dünyanın neresinde olursa olsunlar, mümin kardeşlerimizden haberdar olmak, onların gelişmelerine katkı vermek, yardımlaşmak, uğradıkları zulümleri gidermek veya ilgili kurumlara duyurmak görevimiz var. Ve bizler bütün insanlarla da insanlık çizgisinde kardeşiz. Dünyanın neresinde olursa olsun bir yerde zulüm varsa Müslümanın yüreğinin yanması lazım. Nisa sûresi 75. ayetinde Rabbimiz, inanç ayırımı yapmaksızın Allah’a inanan mazlumlar için neden mücadele etmediğimiz ve savaşmadığımızı soruyor ve bizi yeriyor.

Sevgili kardeşlerim bugün Doğu Türkistan’da, Keşmir’de, Mısır’da, Afrika’da yapılan zulümleri anında sosyal medya aracılığı ile kavrayabiliyoruz.

Ürünlerimizi Tanıtabilme ve Satabilme

Sosyal medyanın bir faydası da reklam imkânı vermesidir. Müslümanlar faydalı ve sağlam mallar üretmekle yükümlüdür. Ama ürettiğiniz malları duyuramazsanız, bir diğer anlatımla reklam edemezseniz ne kendinize fayda sağlayabilirsiniz ne de tüketici insanlara. Reklam sadece reklamı yaptıran kişiye değil tüketiciye de yarar sağlar. Çükü üretilen faydalı mallara tüketiciler muhtaçtır. Biz malların reklamını dinlemeli /okumalı/izlemeliyiz ki ki onların varlığından haberdar olabilelim ve edinmek için gayret gösterelim. Üretilen malları gerçek vasıfları içinde sunarak reklamını yapmak aslında insanlarla yardımlaşmaktır. Peygamberimiz:

“İnsanların en hayırlısı insanlara en ziyade fayda sağlayanıdır,” buyurmuyor mu?

Malları üretme, pazarlama ve satma yani Ticaret hayatı ekonominin beynidir. İslam dininde meşru bir kazanç yolu da ticarettir. Bütün Müslümanların ticarete eğilimli olması gerekir. Çünkü Nisa suresinin 29. ayetinde Rabbimiz şöyle buyurur:

“Ey iman edenler, mallarınızı aranızda batıl yollarla; birbirinize zarar vererek yemeyin. Karşılıklı rızaya dayalı ticaret yolunu kullanarak yiyin…”

Sosyal medya aracılığı ile ticaret giderek gelişiyor. Bir misal vereyim: İstanbul’da yaşıyoruz. Sizin için yazı ve yayın çalışmaları yaptığımız vakfımızda değişik teknik aletler lazım olduğunda sosyal medya aracılığıyla sağlıyoruz. Şimdi bir de bu teknik araçlara diğer illerde hatta ülkelerde ihtiyaç duyulduğunu düşünelim. Sosyal medya yoluyla ticari imkânların kullanılması, ne büyük faydadır. Rabbimizin genel nitelikli iki buyruğu da şöyledir.

{ “…Hayırlarda yardımlaşın…“…Hayırlarda yarışın…” (el-Mâide 5/2,48)

Ticaret mallarını meşru yollarla tanıtımı yaparak ticari alana taşıma hiç şüphesiz hayırda yardımlaşma ve yarışmadır.

Sosyal İlişkileri Geliştirme

Doğrudur. Biz bilinçli Müslüman gibi kullanamadığımız için sosyal medya aile fertleri ve dostlarla olan ilişkileri zayıflatıyor. Herkes akıllı telefonlarını eline alıyor; anne ve baba farklı dünyalarda, çocuklar da odalarına farklı dünyalarına çekiliyor. Aile içi ilişki kalmadı gibi. Sosyal medya yalnızlaştırıyor, hırçınlaştırıyor tamam ama biz Müslümanız sosyal medyayı kopuşların değil, birleşmelerin aracı da kılabiliriz.

Aramızda öyle insanlar var ki meşru mazeretlerle anneleri ve babalarıyla bile aylarca görüşemiyorlar. Şimdilik benim gibi yaşlılar kullanamıyor ise de artık telefonlarda görüntülü görüşmeler de yapılabiliyor yani yüzlerce km uzaklıkta oturan annenizle, babanızla görüntülü olarak görüşebiliyorsunuz. Akrabalarınızla, askerlik arkadaşlarınızla, dostlarınızla hasret giderebiliyorsunuz.

Nisa suresi 36. ayette Rabbimiz; “Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın ve uzak komşulara, arkadaşlara ihsan ediniz…” buyuruyor. İhsanın bir manası da ilişkilerin sürdürülebilmesidir. Bizim buna halk kültüründe sılay-ı rahim denir. İşte sosyal medya imkânı. Yolculuklar için zaman ayırmaktan, masraflar yapmaktan koruyan bir alan. Dostlarınızla görüşmeler yapabilir, annenizin babanızın duasını alabilirsiniz. Sosyal medyanın bizi birbirimize yabancılaştırabildiği doğru ama yaklaştırabilir de.

Ali Rıza DEMİRCAN

Devam Edecek

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.