islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5606
EURO
34,8895
ALTIN
2.434,16
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

İslami Geometrik Desenden Yapıya: Bilim Tarihi Merkezi

İslami Geometrik Desenden Yapıya: Bilim Tarihi Merkezi

Mimarı: Hoehler + alSalmy

Yapım Yeri: Halban, Umman

Yapım Yılı: 2016

Yapı, Umman, Halban’daki Alman Teknoloji Üniversitesi’ndeki mevcut üniversite çalışmaları için “altın çağın” geçmiş İslami bilimlerini bir araya getiren bir arabulucu görevi görmektedir. Bina, sonsuzluk ve kutsallığı sembolize ederken, sanat ve bilim ile doğa ve geometri arasında bir bağ oluşturmayı amaçlamaktadır.

Projenin başarılı tasarımını için çok sayıda yenilikçi teknik kullanılmıştır. Bina iki bölüme ayrılmıştır: iç bina ve iç binayı saran geometrik desenli beton kabuk.

Kabuk yapısında seçilen geometrik deseni, tüm Akdeniz bölgesi için bilgi ve bilim merkezi olarak bilinen Qarawiyyin Camii ve Üniversitesi’nden (MS 857) türetilmiştir. Geometrik desenin genişliği güneşin yönüne göre değişmektedir. Geometrik desen; yapının mimari önemine katkıda bulunurken, mekanın hem sıcaklığını hem de ışığını kontrol eder. Tüm iç yüzey, sıcaklık kontrol elemanına daha fazla yardımcı olmak için güneş ve rüzgar yönüne göre eğimlidir.

Binanın ana girişi, yerleştirilen desen ile tanımlanmıştır. Zemin katta, cephe tarafından korunan ve bağımsız bir kutu şeklinde olan iç bina 1.200 m2 sergi alanı sağlamaktadır. Alan, sergileri ziyaret etmek için geçici bir alan olarak kullanılmaktadır. Alan; bir miras araştırma kütüphanesi, bir kahve dükkanı ve bir çocuk oyun alanına sahiptir.

Binanın merkezinde, zamanı söylemek için geometrik kabukta belirli bir deliği kullanan aktif bir güneş saati de dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanından gelen eserlerin ana sergisini içeren birinci kata yükselen iki adet merdiven vardır.

Sergi Galerisi, klasik Yunan-Roma döneminin erken çağından İslami döneme ve günümüz toplumuna kadar uygulamalı bilimin gelişimini gösteren bir dizi uluslararası tarihi eser içermektedir.

Üniversite kampüsünün önündeki eğimli merkezi meydan, binanın zemin katına kadar kamusal alan olarak genişlemektedir. Merkezi kare, yeşil adalar ve su özellikleriyle halı benzeri bir etki yaratacak şekilde uzanan geometrik desenin çizgilerinden oluşur.

Mimar Zeynep Aybüke Tiryaki

 

ETİKETLER: Umman
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.