islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4635
EURO
34,8297
ALTIN
2.424,59
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

İSRAİL MAHKEMESİ OTİZMLİ FİLİSTİNLİ BİR GENCİ ÖLDÜREN POLİSİ BERAAT ETTİRDİ

İSRAİL MAHKEMESİ OTİZMLİ FİLİSTİNLİ BİR GENCİ ÖLDÜREN POLİSİ BERAAT ETTİRDİ
12 Temmuz 2023 09:00
A+
A-

Bir İsrail mahkemesi, 2020’de Doğu Kudüs’te otizmli bir Filistin vatandaşını öldürmekle suçlanarak tutuklanan bir sınır polis memurunu beraat ettirdi.

32 yaşındaki İyad el-Hallaq, polis onu vurduğunda özel eğitim gören kimselerin gittiği okula gidiyordu.

Polis daha sonra adı açıklanmayan zanlı memurun, İyad’ın ateşli silah taşıdığından şüphelendiğini ve bunun üzerinde verdiği dur emrini reddetmesi üzerine onu vurduğunu söyledi.

Mahkeme ise çıkardığı karar metninde “memur kasıtsız hata yapmıştır” dedi.

İyad’ın ailesi, ileri düzeyde otizm hastası olduğunu ve bunun başkalarıyla iletişim kurmada sorunlara neden olduğunu söyledi.

Doğu Kudüs’te yer alan Cevz Vadisi’ndeki evinden, birçok engelli çocuklara ve yetişkinlere yardım edilebilmesi için bir merkezin bulunduğu Beldetü’l Kadime semtinde kendi başına yürüyebileceğini belirttiler.

Mahkeme, İyad öldürüldüğünde Beldetü’l Kadime yakınlarındaki polis kontrol noktasındaki memurların ondan şüphelenmeye başladığını ve kendilerine saldırı düzenlemeye çalıştığını düşündüklerini söyledi.

Memur ona durmasını söylediğinde kaçtığını, polisin ise üzerini aramak için onun yanına yaklaştığını ekledi.

Edinilen bilgilere göre, zanlı polis memuru İyad’ı takip etmeye başladı ve bir ara sokağa girerek bir çöp konteynerinin yanına saklanmaya çalışan İyad’ı vurdu.

İyad bulunduğu yerde durup diğer yandan da okulda görev yapan ve onu korumak için üzerine koşan öğretmenini işaret etmesinden sonra polis memuru tarafından göğsünden vurdu.

İddia makamının kararında, sanığın İyad’ı vücudunun üst kısmından vurduğu, bunun da büyük bir ihtimalle İyad’ın vefat etmesine neden olduğu, ancak memurun gerçekleştirdiği bu hareketin zaruri olmadığı, çünkü İyad’ın elinde herhangi bir şey taşımadığı da belirtildi.

Buna rağmen mahkeme, sanığın hayatı için tehlike hissettiği ve kendisini savunduğu yönündeki savunmasını kabul etti.

Mahkeme, sanığın “silahlı bir terörist” ile karşı karşıya olduğunu düşündüğünü ve onun sadece özel ihtiyaçları olan masum bir kişi olduğunu bilmediği kanaatine itibar etti.

Mahkeme kararının ardından İyad’ın annesi Rana, Fransa haber ajansı AFP’ye “Oğlumuz şu anda mezarında, katili ise özgürce oynuyor ve eğleniyor” dedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise alınan kararı, “İsrail yargı sisteminin, aslen işgal sistem ve kurumlarının ayrılmaz bir parçası olduğunun bir başka kanıtı” olarak nitelendirdi.

Suçun işlendiği sırada kontrol noktası kuvvetlerinin başı olan İsrail polis şefi Kobi Shabatai ise, İyad’ın ölümünün “talihsiz” olduğunu söylerken, aynı zamanda mahkemenin kararının “doğru” olduğuna inandığını da ifade etti.

 

https://www.bbc.com/arabic/articles/c72mvze5qn0o

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.