islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4530
EURO
34,8305
ALTIN
2.446,17
BIST
9.915,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İTALYA’NIN EN ÇOK ARANAN MAFYA BABASI TUTUKLANDI

İTALYA’NIN EN ÇOK ARANAN MAFYA BABASI TUTUKLANDI
18 Ocak 2023 09:28
A+
A-

İtalya başbakanı Giorgia Meloni, Matteo Messina Denaro’nun 30 yıllık firari hayatının ardından yakalanması üzerine resmi tatil ilan edilmesini teklif etti.

Kaça Costa Nostra mafya babası Matteo Messina Denaro 30 yıl sonra Sicilya’da yakalandı.

Messina Denaro, İtalya’nın en çok aranan mafya kaçakları listesinde bir numaraydı ve 1993’ten beri firardaydı. Düzinelerce cinayetten ve 1990’larda İtalyan devletine karşı mafya savaşını başlatmaktan suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Polis Carabinieri generali Pasquale Angelosanto’ya göre, 60 yaşındaki Messina Denaro, tedavi gördüğü Palermo’daki bir klinikte tutuklandı.

Onu taşıyan minibüs Palermo sokaklarından geçerken, kar maskeli polislerin kucaklaştığı görüldü ve yerel halk onları alkışladı.

Tutuklama, Başbakan Giorgia Meloni hükümeti için bir zafer olarak görülecek. Meloni, mafya cinayetleri nedeniyle siyasete atıldığını ve parlamentoya yaptığı ilk konuşmasında mafya “kanseriyle” savaşmayı birinci öncelik haline getirdiğini söylüyor. İlk mevzuatıyla, mafya hükümlülerine yönelik sert hapishane rejiminin hafifletilmesini engelledi. Meloni yaptığı açıklamada tutuklamayı “mafya karşısında pes etmediğini gösteren devlet için büyük bir zafer” olarak nitelendirdi. Mafya suçlarıyla mücadele bu hükümet döneminde hız kesmeden devam edecek” dedi.

Meloni’nin koalisyon ortağı Lig’in lideri, başbakan yardımcısı Matteo Salvini şunları söyledi: “Otuz yıl sonra, süper patron Matteo Messina Denaro kelepçelendi… İtalya için güzel bir gün ve bugün mafyaya bir uyarımız var: Kurumlarımız ve üniformalı kahramanlarımız asla pes etmeyecek.”

Tutuklama, İtalya’nın mafyaya karşı sürdürdüğü onlarca yıllık mücadelesi için büyük bir sembolik anlam taşıyor.

Meloni, 1992’de Messina Denaro’nun emriyle havaya uçurularak öldürülen savcı Giovanni Falcone’nin anısına düzenlenen anıtta saygı duruşunda bulundu. Ardından Messina Denaro’yu yakalayan savcıları ve polisi kutlamak için Pazartesi günü Palermo’ya uçtu.

Meloni, tutuklanma gününün mafyayla savaşanların onuruna yeni bir ulusal bayramla anılmasını önerdi. Palermo’daki mahkeme dışındaki gazetecilere, mafyaya karşı savaşın bitmediğini, ancak bu tatilin “çocuklarımıza mafyanın yenilebileceğini anlatmaya” yardımcı olacağını söyledi.

Messina Denaro, bir yıldır sahte bir isimle Palermo’nun en seçkin özel kliniklerinden birinde kanser tedavisi görüyordu. Herhangi bir kurtarma girişimini önlemek için derhal Carabinieri kışlasına, ardından da Sicilya’dan gizli bir yere uçmak üzere bir helikopter pistine götürüldü.

Pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısında savcılar, Messina Denaro’nun “düne kadar” Sicilya mafyasının başı olarak kaldığını söylediler.

Polis jandarma generali Pasquale Angelosanto, Denaro’nun sağlık durumundan teşhis edildiğini söyledi. “Bir süredir sağlık sorunları olduğunu biliyorduk ve bu nedenle birkaç kişiye ve ardından belirli bir tedaviye ihtiyacı olan tek bir kişiye odaklandık. O kişinin bu sabah sağlık merkezinde olacağını biliyorduk.”

Adalet Bakanı Carlo Nordio, bu tutuklamayla “İtalya Cumhuriyeti tarihinin en dramatik bölümlerinden birinin sona erdiğini” söyledi.

Ancak bazıları, mafyanın sadece liderleri tutuklayarak değil, kültürü değiştirerek yenilebileceğini söylüyor.

İtalyan Radikallerinin lideri Massimiliano Iervolino, “tutuklamanın 30 yıl sürmesinin rahatsız edici. Bu durum devletin İtalya topraklarının bir bölümünde kontrolünün olmadığını ve organize suç ile siyaset arasındaki işbirliğinin devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

Messina Denaro’nun kurbanlarının yakınları, tutuklnmadan memnun olduklarını ifade ettiler. 12 yaşındaki erkek kardeşi asitte boğularak öldürülen Nicola Di Matteo, La Presse haber ajansına verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi: “Tutuklanmasına sevindik ama yaptığı affedilemez… Ağabeyimin çektiği acıların aynısını ona da diliyorum.”

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.