Bilim

Jüpiter Daha Önce Hiç Böyle Görülmedi

Mirat Haber Ajansı

Juno uzay aracı 2016’dan beri Jüpiter’in etrafında dönüyor, atmosferi tarıyor ve manyetik ve yerçekimi alanlarını haritalandırıyor. Ayrıca, gaz devinin daha önce iyi belgelenmemiş alanları olan kutupların görüntülerini kaydetmek için özel olarak tasarlanmış bir kamera olan JunoCam’i de taşıyor. Amatör astronomi topluluğu, JunoCam’in gezegeni ne zaman ve nerede fotoğraflaması gerektiğini planlamaya ve belirlemeye yardımcı oluyor. Görüntüler Dünya’ya geri gönderildikten sonra, halk, küçük bir fotoğraf düzenleme ile Jüpiter’in şimdiye kadar görülen en çarpıcı görüntülerinden bazılarına işlenmiş ham verilere erişebilir. Görüntü verilerinin Dünya’ya ulaşması birkaç gün sürer ve ardından kamu kullanımı için yüklenir. Artık Jüpiter’in kutuplarında oluşan siklonları çok net görebiliyoruz.

En az yedi yörüngeye dayanacak şekilde tasarlanan JunoCam, daha fazla fotoğraf çekme vaadiyle Jüpiter çevresinde 26 yolculuktan sonra hala çalışır durumda. Görev zaten bir kez uzatıldı ve arkasındaki ekip onu daha da genişletiyor. Ufuktaki bir diğer iddialı NASA görevi de Mars 2020. Bu, eski bir gölün bulunduğu yere atılacak bir gezici. En az 23 kamera ile donatılacak. Ayrıca Europa Clipper uydusu, Jüpiter’in buzlu ayını inceleyecek ve NASA’nın söylediği güneş sisteminde dünya dışı yaşamı aramak için en iyi yer olabileceği. Daha da iddialı olan Dragonfly görevi, NASA’ya göre, çok erken Dünya’ya bir analog olduğu düşünülen Satürn’ün uydusu Titan’ın yüzeyinde bir rotocopter uçurmayı hedefliyor. Ancak sabır çok önemli. Clipper ve Dragonfly 2030’larda planlanıyor.

Recent Posts

  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

1 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

2 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

4 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

4 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

5 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

6 saat ago