islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Jüpiter Daha Önce Hiç Böyle Görülmedi

Jüpiter Daha Önce Hiç Böyle Görülmedi

Mirat Haber Ajansı

Juno uzay aracı 2016’dan beri Jüpiter’in etrafında dönüyor, atmosferi tarıyor ve manyetik ve yerçekimi alanlarını haritalandırıyor. Ayrıca, gaz devinin daha önce iyi belgelenmemiş alanları olan kutupların görüntülerini kaydetmek için özel olarak tasarlanmış bir kamera olan JunoCam’i de taşıyor. Amatör astronomi topluluğu, JunoCam’in gezegeni ne zaman ve nerede fotoğraflaması gerektiğini planlamaya ve belirlemeye yardımcı oluyor. Görüntüler Dünya’ya geri gönderildikten sonra, halk, küçük bir fotoğraf düzenleme ile Jüpiter’in şimdiye kadar görülen en çarpıcı görüntülerinden bazılarına işlenmiş ham verilere erişebilir. Görüntü verilerinin Dünya’ya ulaşması birkaç gün sürer ve ardından kamu kullanımı için yüklenir. Artık Jüpiter’in kutuplarında oluşan siklonları çok net görebiliyoruz.

En az yedi yörüngeye dayanacak şekilde tasarlanan JunoCam, daha fazla fotoğraf çekme vaadiyle Jüpiter çevresinde 26 yolculuktan sonra hala çalışır durumda. Görev zaten bir kez uzatıldı ve arkasındaki ekip onu daha da genişletiyor. Ufuktaki bir diğer iddialı NASA görevi de Mars 2020. Bu, eski bir gölün bulunduğu yere atılacak bir gezici. En az 23 kamera ile donatılacak. Ayrıca Europa Clipper uydusu, Jüpiter’in buzlu ayını inceleyecek ve NASA’nın söylediği güneş sisteminde dünya dışı yaşamı aramak için en iyi yer olabileceği. Daha da iddialı olan Dragonfly görevi, NASA’ya göre, çok erken Dünya’ya bir analog olduğu düşünülen Satürn’ün uydusu Titan’ın yüzeyinde bir rotocopter uçurmayı hedefliyor. Ancak sabır çok önemli. Clipper ve Dragonfly 2030’larda planlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.