islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kadın evlenme veya boşanma hakkı olarak ikinci eşle evlenmeme şartı koşabilir mi?

Kadın evlenme veya boşanma hakkı olarak ikinci eşle evlenmeme şartı koşabilir mi?
31 Ocak 2022 13:22
A+
A-

Nişanlım ısrarla üzerine evlenilmemesi koşulu ile boşama yetkisine tek taraflı olarak sahip olma şartını koşuyor. Aksi takdirde evlilikten vaz geçeceğini söylüyor. Açıklama yapar mısınız?

İlmihal kitaplarımızda evlilikle ilgili bilgilerin bir kısmı Kur’âna aykırıdır ve geçersizdir. Çünkü kadına boşama hakkı verilmemektedir. Bu sebeple nişanlınızın şartlar ileri sürmesi tabîidir. Ancak ısrarı anlamsızdır. Çünkü kadının aldığı mehri iade etme koşuluyla ve yargı yoluyla her zaman boşanma hakkı vardır. Kur’anın İftida dediği bu hak için Bakara sûresinin 229. âyetine bakılabilir. Üzerine evlenilmemesi ilgili şart ise geçersizdir ama üzerine kuma getirilen kadın , boşanma davası açabileceği gibi İftida/Hul’ hakkını da kullanabilir. Problem başvurulacak yargının olmamasıdır. Televizyon programlarımda da söyledim. Günümüzde kıyılan resmi nikâh da, İmam nikâhı denilen nikâh da eksiktir. Çünkü resmi nikâhta tek taraflı olarak kullanılabilecek haklar gasp edilmektedir. İmam nikâhında da hakları sağlayacak kamu otoritesi yoktur. Bu sebeple Müslümanların ahval-i şahsiye dediğimiz konularda (evlenme, boşanma ve mîras) özgürlükleri ve haklarına sahip çıkma mücadelesi vermelidirler.

Yorumlar
  1. Mustafa Temel dedi ki:

    Böyle bir hakkı yoktur. Vesselam.