islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kağnıcı: ”Gözlerini Bu Koridora Diktiler”

Kağnıcı: ”Gözlerini Bu Koridora Diktiler”
1 Aralık 2021 14:05
A+
A-

MÜSİAD’ın Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, “Nahçıvan koridoru açılması durumunda hem Azerbaycan’a hem diğer Kafkas ülkelerine, Türk Cumhuriyetlerine ulaşımımız kolaylaşacak. Bu da çok daha rahat ticaret yapabilmemizi sağlayacaktır” dedi.

Kağnıcı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 25. Uluslararası İş Forumu’na 33 kişilik bir heyetle katıldıklarını dile getirdi.

Bu forumda, MÜSİAD üyesi iş adamlarıyle ve dünyanın diğer İslam ülkelerinden iş dünyası ile bir araya gelme imkanı bulduklarını ifade eden Kağnıcı, “3 yıl önce de Azerbaycan’a yaptığımız bir ziyaret olmuştu. O nedenle daha iyi bir kıyas yapabilme imkanım var. Savaş sonrası bize olan ilgi çok daha fazla artmış, lakin Azerbaycan’ın ekonomisinde de bir yavaşlama ya da gerileme de söz konusu.” diye konuştu.

Azerbaycan Bizim İçin Çok Ciddi Potansiyele Sahip Bir Ülke

Kağnıcı, Türkiye-Azerbaycan arasında ticaret hacminin katlanarak artmasının iki ülkeyi birbirine bağlayan Nahçıvan koridorunun en kısa sürede işler hale gelmesiyle mümkün olacağına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

Azerbaycan bizim için çok ciddi potansiyele sahip bir ülke. Azerbaycan ile şu anda ticaretimizin ya da ihracatımızın düşük rakamlarda kalmasının en büyük nedeni aramızda direk geçebileceğimiz bir kara yolu hattının bulunmamasıdır. Eğer Nahçıvan koridoru açılması durumunda hem Azerbaycan’a hem Azerbaycan üzerinden diğer Kafkas ülkelerine, Türk Cumhuriyetlerine ulaşımımız kolaylaşacak. Bu koridor çok daha rahat ve avantajlı ticaret yapabilmemizi sağlayacaktır. Bu kapı açılırsa amacımız buradan Kafkaslara da inmektir. Orada çok daha büyük bir pazar var. Oradan alacaklarımız ve oraya satacaklarımız var. Gıda ve tarım ürünlerinden o bölgede çok cazip ürünler var. Bu ilişkilerin artması hem aldığımız ürünlerin daha uygun şartlarda ulaşılabilir olmasını sağlayacak, hem de ürettiğimiz ürünleri daha iyi sunabileceğimiz pazarlar oluşacaktır.

Sadece O Aradaki Yolun Açılması Gerekiyor

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik iş birliği için çok güçlü bir siyasi altyapının olduğuna dikkat çeken Mehmet Hilmi Kağnıcı, “Türkiye ile olan ticaret hacminin artırılması hususunda hem Azerbaycan hükümet yetkilileri hem de Azerbaycan halkı çok fazla istekli. Bizim buna potansiyelimiz var sadece o aradaki yolun açılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kağnıcı “Azerbaycan’a gitmemiz keyfiyet değil, bir mecburiyettir.” diyerek, şu sözleri ilave etti:

Savunma sanayi olarak ya da siyasi olarak bir bölgede yer aldıktan sonra iş adamlarının o bölgede yer alması gerekiyor. Her şeyden önce iki devlet tek millet dediğimiz bir topluluk. Aramızdaki hukukun artması için iş adamlarının da gayret etmesi gerekiyor. Sanayi olarak onlardan daha ileri durumdayız. Sahip olduğumuz ‘know-how’dan o bölgedeki kardeşlerimize katkı sağlayarak onların da kalkınmasına katkı sağlamalıyız.

25. Uluslararası İş Forumu’na Konya’dan katılan heyet içinde ayakkabıcılık, metal, dayanıklı ev eşyaları, tarım makinaları, tekstil, tarım ürünleri ve inşaat sektörü gibi çok farklı sektör ve alanda çok sayıda iş insanının katıldığını ifade eden Kağnıcı, yakın bir zamanda Azerbaycan’dan gelecek olan bir heyeti de Konya’da ağırlayacaklarını dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.