SAĞLIK

Kalp Hastalığı Beyin İşlevlerinin Bozulmasına ve Alzheimer’ı Tetikleyebilir

Bilim adamları, kalp hastalığının hem doğrudan beyin işlev bozukluğuna neden olabileceğini hem de bunamaya yol açabileceğini ve beyindeki Alzheimer proteini miktarını üç katına çıkarabileceğini söylüyor.

Kalp hastalığının beyin aktivitesi ve kan akışını birbirine bağlayan önemli bir beyin fonksiyonunun bozulmasına neden olduğu yani beynin aynı miktarda aktivite için daha az kan aldığı bulunmuştur. Bu, kalp hastalarında beynin kan damarlarında (ateroskleroz) yağ birikmesinden önce meydana gelir ve bunama için bir başlangıçtır.

Araştırmacılar ayrıca, kalp hastalığı ve Alzheimer Hastalığı için genetik yatkınlık kombinasyonunun, Alzheimer’ı oluşturan ve tetikleyen bir protein (beta-amiloid) miktarını üç katına çıkardığını ve beyindeki inflamatuar bir genin (IL1) seviyesini arttırdığını keşfettiler.

Sheffield Üniversitesi Nörobilim ve Sağlıklı Yaşam Enstitüleri’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Osman Shabir şunları söylemektedir: “Alzheimer Hastalığı dünya çapında en yaygın demans türüdür ve kalp hastalığı hem Alzheimer hem de bunama için önemli bir risk faktörüdür. Yeni bulgular kalp hastalığı ve demans arasındaki bağlantılara dair anlayışımızı geliştirmenin anahtarıdır.

“Orta yaştaki kalp hastalığının, beynimizde nöronlarımıza sağlanan kan miktarını kontrol eden önemli bir mekanizma olan nörovasküler eşleşmenin bozulmasına neden olduğunu keşfettik. Bu bozulma, beynin gerektiğinde ve zamanında yeterli oksijen almadığı anlamına gelir. Bu demansa yol açabilir.”

Çalışma ekibi beyin yaralanmalarının, beyin kan akışı düzenlemesini kötüleştirebileceğini ve hastaların belirtilerinin yaralanma veya düşmelerden sonra sıklıkla kötüleştiğini tespit etmiştir.

Recent Posts

  • Gündem

Ekrem İmamoğlu: Hamas Terör Örgütüdür!

Ekrem İmamoğlu: Hamas Terör Örgütüdür... Ekrem İmamoğlu CNN International'a Verdiği Röportajda Hamas'ı "Terör Örgütü" Olarak…

40 dakika ago
  • Makale

PEYGAMBER: RESUL, NEBİ

İlk bakışta “Peygamber”, “Resul” ve “Nebi” kelimelerinin aynı anlamı ifade eden eşanlamlı kelimeler olduğu düşünülmektedir.…

2 saat ago
  • Gündem

Biden Netanyahu İle Telefon Görüşmesi Yaptı

Biden Netanyahu İle Telefon Görüşmesi Yaptı Biden'dan Netanyahu'ya Destek: Gazze Krizinde ABD'nin Tutumu ABD Başkanı…

2 saat ago
  • Makale

İNSAN PSİKOLOJİSİNİN ÖZÜ İRADEDİR

İNSAN PSİKOLOJİSİNİN ÖZÜ İRADEDİR İnsan psikolojisine ve toplum sosyolojisine en çok etki yapan hitap ve…

2 saat ago
  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

24 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

1 gün ago