SAĞLIK

Kalp Krizi Önceden Tespit Edilebilecek

Kalp krizinin önceden tespiti için çığır açacak bir gelişmeye imza atıldı. Bilim insanları kalp krizi ile göz arasındaki bağlantıyı inceledi ve gözün retinasındaki vasküler karmaşıklık ile kalp krizi geçirme riski arasındaki bağlantıyı tespit etti. Buna göre ilerleyen dönemlerde göz muayenesi ile kalp krizi önceden tespit edilebilecek.

Yapılan yeni araştırmalar ile kalp krizinin önceden tespiti konusunda bir ilke imza atıldı. Buna göre vücudumuzun en önemli organlarından biri olan göz muayenesi ile kalp krizinin varlığı ya da tehlikesi önceden tespit edilebilecek. Araştırma sonuçlarına göre retina taramaları bu konuda önemli bir fayda sağlayabilir.

GÖZ MUAYENESİ İLE KALP KRİZİ ÖNCEDEN TESPİT EDİLEBİLİR!
Yapılan araştırmalarda gözün retinasındaki vasküler karmaşıklık ile miyokard enfarktüsü veya başka bir deyişle kalp krizi geçirme riski arasında bir bağlantı kuruldu. Yapılan bu çığır açıcı keşif, büyük bir birey grubunu temsil eden verileri işlemek için yapay zeka kullanılarak yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre gelecekte yakın bir dönemde retina taramaları kalp krizlerini öngörebilir. Yeni araştırmalar, insan gözündeki retinanın arkasında bulunan kan damarlarındaki karmaşıklığın azalmasının miyokard enfarktüsü için erken bir belirteç olduğunu tespit etti.

Oftalmolog Dr. Howard R., verdiği bir röportajda konuyla ilgili “On yıllardır, gözün sadece ruhun penceresi değil, aynı zamanda beyne ve aynı zamanda vücuda açılan bir pencere olduğunu her zaman anlattım. AI (yapay zeka) durumun böyle olduğunu kanıtlıyor” şeklinde konuştu.

38 BİN KATILIMCININ RETİNALARI TARANDI
Projede, 500.000’den fazla kişi için demografik, epidemiyolojik, klinik ve genotipleme verilerinin yanı sıra retinal görüntüleri içeren UK Biobank’tan alınan veriler kullanıldı. Veriler, demografik veriler altında bireylerin yaşını, cinsiyetini, sigara içme alışkanlıklarını, sistolik kan basıncını ve vücut kitle indeksini (BMI) içeriyordu. Araştırmacılar, çığır açan bu inceleme için retinaları taranmış olan ve daha sonra kalp krizi geçiren yaklaşık 38 bin İngiliz katılımcı belirlediler.

yenişafak

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

9 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

10 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

11 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

12 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

13 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

13 saat ago