islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5233
EURO
34,7513
ALTIN
2.491,44
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Kalp Krizi Önceden Tespit Edilebilecek

Kalp Krizi Önceden Tespit Edilebilecek
16 Temmuz 2022 09:50
A+
A-

Kalp krizinin önceden tespiti için çığır açacak bir gelişmeye imza atıldı. Bilim insanları kalp krizi ile göz arasındaki bağlantıyı inceledi ve gözün retinasındaki vasküler karmaşıklık ile kalp krizi geçirme riski arasındaki bağlantıyı tespit etti. Buna göre ilerleyen dönemlerde göz muayenesi ile kalp krizi önceden tespit edilebilecek.

Yapılan yeni araştırmalar ile kalp krizinin önceden tespiti konusunda bir ilke imza atıldı. Buna göre vücudumuzun en önemli organlarından biri olan göz muayenesi ile kalp krizinin varlığı ya da tehlikesi önceden tespit edilebilecek. Araştırma sonuçlarına göre retina taramaları bu konuda önemli bir fayda sağlayabilir.

GÖZ MUAYENESİ İLE KALP KRİZİ ÖNCEDEN TESPİT EDİLEBİLİR!
Yapılan araştırmalarda gözün retinasındaki vasküler karmaşıklık ile miyokard enfarktüsü veya başka bir deyişle kalp krizi geçirme riski arasında bir bağlantı kuruldu. Yapılan bu çığır açıcı keşif, büyük bir birey grubunu temsil eden verileri işlemek için yapay zeka kullanılarak yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre gelecekte yakın bir dönemde retina taramaları kalp krizlerini öngörebilir. Yeni araştırmalar, insan gözündeki retinanın arkasında bulunan kan damarlarındaki karmaşıklığın azalmasının miyokard enfarktüsü için erken bir belirteç olduğunu tespit etti.

Oftalmolog Dr. Howard R., verdiği bir röportajda konuyla ilgili “On yıllardır, gözün sadece ruhun penceresi değil, aynı zamanda beyne ve aynı zamanda vücuda açılan bir pencere olduğunu her zaman anlattım. AI (yapay zeka) durumun böyle olduğunu kanıtlıyor” şeklinde konuştu.

38 BİN KATILIMCININ RETİNALARI TARANDI
Projede, 500.000’den fazla kişi için demografik, epidemiyolojik, klinik ve genotipleme verilerinin yanı sıra retinal görüntüleri içeren UK Biobank’tan alınan veriler kullanıldı. Veriler, demografik veriler altında bireylerin yaşını, cinsiyetini, sigara içme alışkanlıklarını, sistolik kan basıncını ve vücut kitle indeksini (BMI) içeriyordu. Araştırmacılar, çığır açan bu inceleme için retinaları taranmış olan ve daha sonra kalp krizi geçiren yaklaşık 38 bin İngiliz katılımcı belirlediler.

yenişafak

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.