islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5120
EURO
34,9490
ALTIN
2.435,29
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kamerun: İngilizce Konuşan Ayrılıkçılarla Müzakere

Kamerun: İngilizce Konuşan Ayrılıkçılarla Müzakere

Mirat Haber Ajansı

Bir Kamerun hükümet heyeti, İngilizce konuşan bölgede ateşkes elde etmek amacıyla Ambazonya bölgesi ayrılıkçı liderlerle ihtiyatlı müzakerelere başladı. Kamerun hükümet delegeleri ve başkent Yaoundé’nin ana hapishanesinde gözaltına alınan birkaç Ambazon lider, Kuzey-Batı ve Güney-Batı bölgelerinde ateşkes sağlamak amacıyla görüşmelere 2 Temmuz’da başladı. Kaynaklar, 2 Temmuz’da Ambazonya’nın kendi kendine cumhurbaşkanı Sisiku Julius Ayuk Tabe’nin hücresinden çıkarıldığını söylüyor. Wilfried Tassang ve Blaise Shufai ile birlikte, Dış Araştırmalar Genel Müdürlüğü (DGRE) başkanı Léopold Maxime Eko Eko ile görüşmek üzere hapishanenin dışına çıkarıldı. Askeri mahkemenin bir temsilcisi de dahil olmak üzere dokuz kişiden oluşan bir heyetin başında Léopold Maxime Eko Eko, Ambazonlar tarafından İngilizce konuşan bölgede etkili bir ateşkesi desteklemek için belirlenen koşulları öğrenmek üzere hükümet tarafından gönderildi. Yaoundé’deki ana hapishanenin valisi ile yaptığı görüşmede 1 Temmuz’da bu röportajdan haberdar olan Tabe, birkaç koşul listeledi. Ateşkesin, cumhurbaşkanı Paul Biya tarafından, kuzeybatı ve güneybatıdan askeri çekilme ile kamuya açıklanmasını talep etti, hepsi serbest bırakılması gereken Ambazon mahkumları için genel bir af ilan edildi.

Resmi olarak Ambazonya Federal Cumhuriyeti olan ve yaygın olarak Amba-Land olarak adlandırılan Ambazonya, uluslararası olarak 1961 yılında BM tarafından oluşturulan Kamerun federasyonunun özerk İngilizce konuşan devleti olarak kabul edilmişken sonradan bunu yitirince kendi kendini devlet ilan eden ama tanınmayan bir bölge. Kamerun’un İngilizce konuşan iki eyaletinde yaşamın zorlaştığı, dört yıldan fazla süredir devam etmesiyle 3.000’den fazla cana mal olan ve evlerinden 500.000 kişiyi ayıran bir çatışma ortaya çıktı. Anlaşmazlık onlarca yıldır kaynıyordu, ancak 2016’da öğretmenler ve avukatlar okullarda ve mahkemelerde Fransızca kullanımını protesto etmeye başladığında iş çığırından çıktı. Fransızca konuşulan eyaletlerin çoğunda hükümet ölümcül bir güçle karşılık verdi. İsyancılara “Ambazonya” adını verdikleri bölge için bağımsızlık ilan etmelerini sağladı ve bu da daha da güçlü bir askeri baskıya yol açtı. Kamerun 1884 Berlin Afrika Konferansında Almanya’ya verilmiş ama 1918’de Almanya yenilince İngiltere ve Fransa arasında paylaşılmıştı. Ülkenin dörtte birinden fazlası Müslüman.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.