islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Katar, Bahreyn savaş uçaklarının hava sahası ihlalini BM’ye bildirdi

Katar, Bahreyn savaş uçaklarının hava sahası ihlalini BM’ye bildirdi
Mirat Haber Ajansı

Katar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne dört Bahreyn savaş uçağı tarafından hava sahası ihlallerini bildirdi. Güvenlik Konseyi üyelerine ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e olay hakkında bilgi veren bir mektup verildi. Katar’ın BM büyükelçisi, Bahreyn askeri uçaklarının 9 Aralık 2020 tarihinde ülkenin karasuları üzerinden uçarak Katar’ın hava sahasını ihlal ettiğini söyledi. Mektup, Katar’ın egemenliğinin ve bölgesel güvenliğinin ihlali olarak algıladığı bu eylemleri şiddetle kınadığını ifade etti. Ayrıca, bu ihlallerin Bahreyn’in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleriyle bariz bir şekilde tutarsız olduğunu da açıkladı. Bu ihlallerin bölgede gerginliği daha da artıran bir artış olarak kabul edildiğini belirten mektupta, olayın türünün ilk örneği olmadığını da sözlerine ekledi.

Katar, Bahreyn’i bu kışkırtıcı ve sorumsuz eylemleri durdurmaya çağırdı ve krallığı uluslararası hukuka ve Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararlarına uymaya çağırdı. Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile birlikte, Doha’nın şiddetle reddettiği diğer iddiaların yanı sıra ülkeyi aşırılık yanlılarını desteklemekle suçlayarak, Haziran 2017’de Katar ile bağlarını aniden kesti. Katar uçaklarının hava sahasından yasaklanması, Katar’ın Suudi Arabistan’la olan tek kara sınırının kapatılması ve Katarlı vatandaşların sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere çok çeşitli cezai önlemler aldılar. Bu yılın Temmuz ayında, UAD, dünya sivil havacılık kuruluşunun, egemen hava sahası konusunda Katar lehine kararına karşı abluka dörtlüsü tarafından yapılan itirazı reddetti.

UAD, BM üye devletleri arasındaki anlaşmazlıkları yönetmek için 1946’da kuruldu. 2018’de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Katar’ın getirdiği bir anlaşmazlığı ele alma yetkisine sahip olduğuna karar verdi. Katar, komşularını yolcu uçaklarının yabancı hava sahasından serbest geçişini düzenleyen bir sözleşmeyi ihlal etmekle suçladı. Ancak dört müttefik, ICAO’nun anlaşmazlığı yargılamak için doğru organ olmadığını söyleyerek UAD’den havacılık kurumunun kararını geçersiz ve etkisiz ilan etmesini istedi. Hareket, GCC krizini sona erdirme çabalarının verimli olduğu ve bir çözümün yakın olduğu yönündeki akıntının tersine kürek olarak görülmekte.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.