islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6013
EURO
34,8092
ALTIN
2.492,47
BIST
9.508,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Katar-Körfez anlaşması ardından tepkiler

Katar-Körfez anlaşması ardından tepkiler
Mirat Haber Ajansı

Suudi dışişleri bakanı, Suudi Arabistan ve üç Arap müttefikinin Katar ile bağları yeniden kurmayı kabul ettiğini dün bildirmişti. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) yıllık zirvesi için bir araya gelen Körfez liderlerinin Suudi Arabistan’da bir “dayanışma ve istikrar” anlaşması imzalamasının ardından geldi. Prens Faysal bin Farhan, El-Ula kentindeki yıllık KİK zirvesi sonrasında bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, uçuşların yeniden başlaması da dahil olmak üzere diplomatik ve diğer bağları yeniden kurmak ve anlaşmanın uygulanmasını garanti altına almak için siyasi irade ve iyi niyet bulunduğunu söyledi.

Kibar mesajlar

Bölgede kısaca MBS olarak bilinen Suudi Veliaht Prensi de, bölgeyi tanıtmak ve onu çevreleyen zorluklarla yüzleşmek için tüm çabaları birleştirmeye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Arap Birliği genel sekreteri Ahmed ebül-Geyt de El Ula deklarasyonunu memnuniyetle karşıladı. Başbakan, Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı ve Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin-Raşid el-Maktum zirveyi “olumlu” olarak nitelendirdi. Safları birleştiren ve kardeşlik kuran olumlu bir zirvenin Körfez’in gerçek gücüne meydan okuyup değiştiğini söyledi. Mısır dışişleri bakanlığı, ülkenin Arap ülkeleri arasında uzlaşmayı sağlamak için gösterilen her samimi çabayı takdir ettiğini iddia etti.

Zirvenin ardından Katar Emiri Şeyh Tamim bin-Hamed el-Sani, El-Ula şehrindeki zirveye kardeşleriyle birlikte çatlağı iyileştirmek için katıldığını, hep beraber bölge için daha iyi bir gelecek umduklarının, Suudi Arabistan Krallığı’ndaki kardeşlerine cömert karşılamaları için ve Kuveyt Devleti’ne değerli çabaları için teşekkür ettiğini belirten bir tweet attı.

Katarlılar beklemede

Katarlılar son gelişmeleri karışık duygularla izliyor. İlişkilerde ilerleme ve kara sınırının açılması onları rahatlattı, yine de gelecek için endişeliler. Uzlaşma anlaşması “büyük” bir adım olarak algılansa da, birçok kişi Körfez ülkelerinin çeşitli nüfusları arasındaki dinamiğin eskisi gibi olmayacağına inanıyor. Ablukanın seyahatleri, ulaşım bağlantılarını ve işletmeleri kesintiye uğratmasının yanı sıra, üyeleri farklı pasaportlara sahip aileleri parçaladı. Katarlılar İslami görevlerinden ve hac ziyaretini gerçekleştirmek için Suudi Arabistan’ı ziyaret etme hakkından bile mahrum bırakıldı. İslam’ın Mekke’deki en kutsal yerine ziyaret olan Hac, 2017’den beri Katarlılara yasaktı.

Askeri sıçrama

O zamandan beri Katar, Orta Doğu’da son zamanlarda görülen en iddialı silahlanma programlarından birine de girişti. Hava kuvvetlerinde jetlerin sayısı 12’den 96’ya yükselirken silahlı kuvvetleri katlanarak büyüdü ve jetlerin daha fazlası da yolda. Katar ordusu ve donanması harcanan milyarlarca dolarla hızla gelişti. Geniş gurbetçi nüfusuyla Katar, genellikle iç güvenliğe odaklanıyordu. Ancak büyük ve iyi silahlanmış komşularıyla ilişkilerdeki keskin gerileme, onu ordusunu yeniden değerlendirmeye zorladı. Türkiye’nin özel kuvvetlerinden oluşan üssü ve Türkiye’den giden askeri uzmanlar da Katar askeri güçlerine eğitim sağlamaya başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.