islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5298
EURO
34,8547
ALTIN
2.483,93
BIST
9.546,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

KAYBEDENLER! ERDEMLİ İDİYSENİZ ÜZÜLMEYİNİZ

KAYBEDENLER! ERDEMLİ İDİYSENİZ ÜZÜLMEYİNİZ
16 Mayıs 2023 10:00
A+
A-

Biz Müslümanız. Eğer inandığımız ahlâkî ilkelere uygun olarak seçimlere katılmışsak şeklen kaybetmiş olsak bile hakikatte kazanmış oluruz.

Mesela yalana söylemeden, gıybet etmeden, iftira atmadan ve hiç kimseyi aşağılamadan seçimlere girer, dürüstçe davranır, muhataplarımızın/rakiplerimizin fikirlerini yersek de şahıslarını saygıyla anarsak hiç şüpheniz olmasın seçimlerimizin sonuçları ne olursa olsun sonuçlar bizim için kazançtır, ibadettir, kültürel cihattır. Bu sebeple kaybettiğimizde de birbirimizi tebrik etmeliyiz.

Burada yeri gelmişken ifade edeyim. Biz Müslümanız, bizim kazanca ve kayba bakışımız farklıdır.

İnançları ne olursa olsun yeryüzündeki bütün insanlara göre kayıp ticarette kayıptır. Sportif müsabakalarda kayıptır, sınavlarda kayıptır, örnekleri çoğaltabilirsiniz. Bizler böyle değiliz. İnsanların kazanç gördüklerini dahi imanımız gereği kayıp görebiliriz. Mesela bir insanın yalanla, iftira ile seçim kazanmasını kayıp biliriz. Kumarda kazanılmasını kayıp görürüz. Bizim hayata bakışımız, değer yargılarımız farklıdır.

Kaybetmek de Şükür Gerektirebilir

İslâm’ın güzelliğine bakınız ki insan kazanamadığı zaman da ona şükür görevi öğütlenmektedir. Sevgili Peygamberimiz efendimiz, sahâbilerine valilik gibi, zekât memurluğu gibi birçok görevler veriyordu. Ama verdiği görevlerin önemine dikkatleri çekiyor, bu görevlerde adaletsizlik yapmanın, toplum haklarını zimmete geçirmenin nasıl Kıyamet Günü’nün pişmanlıklarına yol açacağına; Cehennem azabına düşürebileceğini de açıklıyorlardı.

Bu açıklamalar sonunda birçok sahâbinin ‘Ya Resûlallah! Bize verdiğiniz görevleri lütfen geri alınız,’ dediklerine şahit oluyoruz. İnsan halka hizmet adına, adalet ve erdemler adına seçim mücadelesine girer de seçilemezse sorumluluktan kurtulmuş olur. Ama niyetine göre sevapları alır. Bu da şükrü gerektiren bir durumdur.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.