islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kazakistan, Çin karşıtı protestolara devlet baskısı yapıyor

Kazakistan’da Çin karşıtı protestolar düzenlenirken, kolluk güçleri en az 20 kişiyi gözaltına aldı. Protestocular, eski Sovyet cumhuriyetinde Çin’in artan nüfuzuna ve ekonomik gücüne karşı yürüyüş yaptı.

Kazakistan, Çin karşıtı protestolara devlet baskısı yapıyor

Kazakistan’da Çin karşıtı protestolar düzenlenirken, kolluk güçleri en az 20 kişiyi gözaltına aldı. Protestocular, eski Sovyet cumhuriyetinde Çin’in artan nüfuzuna ve ekonomik gücüne karşı yürüyüş yaptı.

Mirat Haber Ajansı

Göstericiler 27 Mart’ta Orta Asya ülkesindeki kasaba ve şehirlerde Çin karşıtı protestolar düzenlerken, Kazak yetkililer en az 20 kişiyi gözaltına aldı. Protestocular, eski Sovyet cumhuriyetinde Çin’in artan nüfuzuna ve ekonomik gücüne karşı yürüyüş yaptı. Aktivistler ayrıca, etnik Kazaklar ve Uygurlar da dahil olmak üzere Çin’in Sincan bölgesindeki Türk dili konuşan yerli toplulukların üyelerinin kitlesel hapsedilmesini kınadılar. Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı ve başkent Nur-Sultan’ın yanı sıra Oral, Çimkent ve Aktobe’de protestolar düzenlendi. Almatı’da birkaç yüz kişi bir meydanda toplandı ve Kazakistan’daki Çin genişlemesi dediklerini kınadı. Mitinge giderken en az yedi protestocu gözaltına alındı. Başkent Nur-Sultan’da mitinge giderken çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis, protestocuların toplanmasının beklendiği bir meydanı kordon altına aldı.

Protestolar, yasaklı Kazakistan Demokratik Seçimi (DVK) ve kayıtlı olmayan Kazakistan Demokratik Partisi (DPK) tarafından çağrıldı. Geçtiğimiz aylarda, Kazakistan’daki birçok aktivist, DVK faaliyetlerine katılımlarının yanı sıra grup tarafından düzenlenen mitinglere katıldıkları için şartlı tahliye benzeri cezalar aldı. DVK, Kazakistan BTA Bankasının kaçak eski başkanı ve Kazak hükümetinin açık sözlü bir eleştirmeni olan Muhtar Ablyazov tarafından yönetiliyor. İnsan hakları grupları, Kazakistan’ın halka açık toplantılarla ilgili yasasının uluslararası standartları ihlal ettiğini ifade etti. Mitingler düzenlemek için yetkililerden ön izin gerekiyor ve izinsiz mitingler düzenlemek ve bunlara katılmaktan kovuşturma öngörülüyor. Bununla birlikte, ülkenin anayasası, vatandaşlarına özgür toplanma hakkını garanti ediyor. Kazak yetkililer, ülkede siyasi tutuklu bulunmadığında ısrarcı.

ETİKETLER: Uygur Türkleri
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.