islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5011
EURO
34,7241
ALTIN
2.486,93
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Keşmir’de 5 Ağustos Hint İşgalini Boykot Eylemi

Keşmir’de 5 Ağustos Hint İşgalini Boykot Eylemi

Mirat Haber Ajansı

Saygın ve 90 yaşına gelmiş Keşmir lideri Seyid Ali Geylani’nin Keşmirlileri Hindistan’ın Cammu Keşmir Eyaleti’nin özel statüsünü kaybettiği ve yeni bir işgalin başladığı 5 Ağustos 2019’un sene-i devriyesinde tamamen evlere kapanarak protesto eylemi çağrısına pek çok Keşmirli Müslüman uydu. Temsilcisi tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir açıklamada Geylani, 5 Ağustos gününün “farkındalık günü” olarak görülmesi gerektiğini ve Keşmir diasporasının Hindistan büyükelçiliklerinin dışında protesto etmeleri gerektiğini söylemişti. Keşmirlilerin haklarıyla ilgili haklı mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Uzmanları Keşmir’in tarihini genç nesiller arasında bilinmesi üzere yaymaya çağırdı. Geçen ay, 90 yaşındaki hasta lider, iki düzineden fazla özgürlük yanlısı parti olan Hürriyet Konferansı’nın liderliğinden istifa etmişti.

Hindistan hükümeti geçen yıl 5 Ağustos’ta Anayasa’nın 370. Maddesini ve ilgili diğer hükümleri iptal etmişti. Ülkenin özerkliğiyle tek Müslüman çoğunluktaki devletini mahrum etti. Cammu ve Keşmir federal olarak yönetilen iki bölgeye ayrıldı. Aynı zamanda, Yeni Delhi bölgeye olağanüstü hal uyguladı, düzinelerce üst düzey politikacı içeren binlerce kişiyi gözaltına aldı, hareket kısıtlamaları getirdi ve bir iletişim kesintisi uyguladı. Aylarca İnternet verilmedi. Keşmir’deki özgürlük yanlısı liderlik, Hindistan’da yüzlerce lider ve eylemcinin gözaltına alındığı ve hapse atıldığı geçen Nisan ayından bu yana kargaşa içinde. Geylani’nin de yıllardır ev hapsinde medyayla konuşmasına izin verilmememkte. Pakistan tarafından yönetilen Keşmir bölgesindeki temsilcisi Abdullah Geylani onun adına açıklamada bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.