Kırgız topraklarıyla Voruh kentini takas planı Yok

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi.

Mirat Haber Ajansı

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi. Rahmon’un 9 Nisan’da kazıda yaşayanlarla görüşmek için yaptığı bir gezi sırasında yaptığı açıklama, üst düzey bir Kırgız yetkilinin Bişkek’in toprak takasına dahil etmeye hazır olduğunu kamuoyuna açıklamasından haftalar sonra geldi. Son 19 yılda Vorukh’un başka bir bölge için olası değişimi hakkında herhangi bir konuşma yapılmadığını ve bunun mümkün olmadığını belirtti. Rahmon, Vorukh sakinlerini sınırın diğer tarafındakilerle barış içinde yaşamaya çağırdı.

İki ülke arasında bir çok sınır anlaşmaları mevcut

Rahmon, sınır sınırlandırma görüşmelerinin 2002’de başlamasından bu yana Duşanbe ve Bişkek arasında yapılan 100’den fazla müzakere turu sırasında Tacik-Kırgız sınır sorunlarının neredeyse yarısına ilişkin anlaşmalara ulaşıldığını da sözlerine ekledi. 2016 yılında iki ülke arasında sınır sınırlandırmasına ilişkin ortak yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı ve Bişkek, bilinmeyen nedenlerle plana bağlı kalmamakla suçlandı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi başkanı Kamçybek Taşyev, 26 Mart’ta gazetecilere verdiği demeçte, hiçbir sorunun kalmadığını ifade etti.

Tashiev, Bişkek’in Vorukh toprakları karşılığında Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesinden Tacikistan’a 12.000 hektar arazi vermeye hazır olduğunu açıkladı. Taşyev ayrıca Kırgızistan’ın başka bir komşusu Özbekistan ile uzun süredir devam eden sınır sorunlarının Taşkent’teki görüşmelerden sonra yüzde 100 tamamen çözüldüğünü belirtti. Orta Asya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerindeki birçok sınır bölgesi, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana tartışmalı. Vorukh, Temmuz 2019’da Tacik yetkililerin bir Tacik erkeğin öldürüldüğünü ve yedi kişinin daha yaralandığını söylediği bir eksklav. Kırgız köylüleri, Tacik sakinlerinin kazı alanının yakınındaki Isfara-Vorukh yoluna Tacik ulusal bayrakları asmak için yaptığı bir hareket üzerine patlak veren çatışmalarda av silahları kullandı.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

13 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

13 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

15 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

16 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

17 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

18 saat ago