Kırgız topraklarıyla Voruh kentini takas planı Yok

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi.

Mirat Haber Ajansı

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi. Rahmon’un 9 Nisan’da kazıda yaşayanlarla görüşmek için yaptığı bir gezi sırasında yaptığı açıklama, üst düzey bir Kırgız yetkilinin Bişkek’in toprak takasına dahil etmeye hazır olduğunu kamuoyuna açıklamasından haftalar sonra geldi. Son 19 yılda Vorukh’un başka bir bölge için olası değişimi hakkında herhangi bir konuşma yapılmadığını ve bunun mümkün olmadığını belirtti. Rahmon, Vorukh sakinlerini sınırın diğer tarafındakilerle barış içinde yaşamaya çağırdı.

İki ülke arasında bir çok sınır anlaşmaları mevcut

Rahmon, sınır sınırlandırma görüşmelerinin 2002’de başlamasından bu yana Duşanbe ve Bişkek arasında yapılan 100’den fazla müzakere turu sırasında Tacik-Kırgız sınır sorunlarının neredeyse yarısına ilişkin anlaşmalara ulaşıldığını da sözlerine ekledi. 2016 yılında iki ülke arasında sınır sınırlandırmasına ilişkin ortak yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı ve Bişkek, bilinmeyen nedenlerle plana bağlı kalmamakla suçlandı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi başkanı Kamçybek Taşyev, 26 Mart’ta gazetecilere verdiği demeçte, hiçbir sorunun kalmadığını ifade etti.

Tashiev, Bişkek’in Vorukh toprakları karşılığında Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesinden Tacikistan’a 12.000 hektar arazi vermeye hazır olduğunu açıkladı. Taşyev ayrıca Kırgızistan’ın başka bir komşusu Özbekistan ile uzun süredir devam eden sınır sorunlarının Taşkent’teki görüşmelerden sonra yüzde 100 tamamen çözüldüğünü belirtti. Orta Asya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerindeki birçok sınır bölgesi, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana tartışmalı. Vorukh, Temmuz 2019’da Tacik yetkililerin bir Tacik erkeğin öldürüldüğünü ve yedi kişinin daha yaralandığını söylediği bir eksklav. Kırgız köylüleri, Tacik sakinlerinin kazı alanının yakınındaki Isfara-Vorukh yoluna Tacik ulusal bayrakları asmak için yaptığı bir hareket üzerine patlak veren çatışmalarda av silahları kullandı.

Recent Posts

  • Gündem

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz Kemalistlerin Çocuk Tacizi Skandalı: Sokakta İlahi Söyleyen…

15 saat ago
  • Gündem

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor..

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor.. Çarşamba Akşamları Fatih…

15 saat ago
  • Gündem

İstanbul’da 1 Mayıs Düzenlemeleri: Alternatif Güzergahlar Açıklandı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kapsamlı trafik düzenlemeleri açıkladı. Kararlar, şehrin…

16 saat ago
  • Gündem

DÜNYADA ŞERİATLA YÖNETİLEN TEK ÜLKE İSRAİL’DİR!

Dünyada  Şeriatla Yönetilen Tek  Ülke İsrail'dir.. Yeryüzünde dini yönetim, diğer adıyla şeriatla yönetilen tek devlet…

17 saat ago
  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

19 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

20 saat ago