Kırgızistan, su kaynakları konusunda çıkan çatışmaların ardından ateşkesin Tacikistan ile kabul edildiğini açıkladı

Kırgızistan dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, askeri güçlerin üslere dönmesiyle saat 20: 00’den itibaren tam bir ateşkesin kabul edildiğini belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Kırgızistan, komşu ülkelerin ihtilaflı sınırı boyunca yıllardır patlak veren en şiddetli çatışmalardan sonra Tacikistan ile ateşkes yapmayı kabul ettiğini açıkladı. Kırgızistan dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, askeri güçlerin üslere dönmesiyle saat 20: 00’den itibaren tam bir ateşkesin kabul edildiğini belirtti. Tacikistan, anlaşmayla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. İki ülke, sınır boyunca ara sıra meydana gelen çatışmalar da dahil olmak üzere uzun süredir sınır anlaşmazlıklarına kilitlenmiş durumda. Sınırın üçte birinden fazlası, Perşembe günkü ihtilafın patlak verdiği Vorukh’un de facto Tacik enklavını çevreleyen alan, toprak talepleri ve suya erişim konusunda düzenli bir parlama noktasıyla tartışmalı.

Ancak, iki orduyu ilgilendiren son bir kavganın patlak vermesi ve daha geniş bir çatışmaya dönüşme korkularını artırdı. Günün erken saatlerinde, her iki taraf da güçlerinin çatıştığını açıkladı. Kırgızistan, birliklerinin bir sınır karakoluna el koyduğunu belirtti. Sağlık bakanlığı Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, ülkenin çatışmalar sırasında biri ölüm olmak üzere 46 can kaybına uğradığını açıkladı. Tacikistan, kavga şiddetlendiği için daha az açıklama yaptı. Ulusal güvenlik komitesi yaptığı açıklamada, biri ağır olmak üzere iki kişinin ateşli silahla hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Rus medyası, Tacik kasabası İsfara belediye yönetiminden bir kaynağa dayanarak çatışmada üç Tacik vatandaşının öldüğünü, 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Çatışmalar, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlık kazanan, ikisi arasındaki sınırda su altyapısı konusunda bildirilen bir anlaşmazlığın ardından geldi. Çatışmanın, Tacik makamlarının Kırgızistan’daki bir su istasyonuna bir gözetleme kamerası yerleştirmesinin ardından başladığına dair iddialar var. Köseoğlu, her iki taraftan yerel halkların daha sonra birbirlerine taş atmaya başladığını ve çatışmaya her iki tarafın da dahil olduğu silahlı çatışmalara katıldığını belirtti. Tacikistan’ın güvenlik komitesi Kırgız askerlerini Isfara Nehri’nin üst kesimlerinde bulunan Golovnaya su dağıtım noktasında Tacik birliklerine ateş açmakla suçladı. Kırgız ve Tacik sivillerin Çarşamba günü nehir altyapısı konusunda bir anlaşmazlığa düştüğünü ifade etti.

Recent Posts

  • Makale

Hukuk Sistemi, Değer ve Geleneklere Aykırı Olmamalı

Hukuk, toplum hayatını düzenleyen bir sistem olarak kabul edilmektedir. Burada hukukun toplum hayatına ve bu…

22 dakika ago
  • Gündem

ERDOĞAN’IN  BİR EKSİKLİĞİ DE SPORA İLGİSİ Mİ?

Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi mezunudur. Kendisi İmam hatip mezunlarının en iyi…

22 dakika ago
  • Makale

GAZZE BENDEDİR, BEN GAZZEYİM…

Gazze’ye kadar “ nasıl olsa biz Müslümanız diyor ve kelimeyi tevhidi dilden düşürmüyorduk. Oysa çok…

52 dakika ago
  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

24 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

24 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

1 gün ago