islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4937
EURO
34,7446
ALTIN
2.422,24
BIST
9.673,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kırgızistan, su kaynakları konusunda çıkan çatışmaların ardından ateşkesin Tacikistan ile kabul edildiğini açıkladı

Kırgızistan dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, askeri güçlerin üslere dönmesiyle saat 20: 00’den itibaren tam bir ateşkesin kabul edildiğini belirtti.

Kırgızistan, su kaynakları konusunda çıkan çatışmaların ardından ateşkesin Tacikistan ile kabul edildiğini açıkladı

Kırgızistan dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, askeri güçlerin üslere dönmesiyle saat 20: 00’den itibaren tam bir ateşkesin kabul edildiğini belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Kırgızistan, komşu ülkelerin ihtilaflı sınırı boyunca yıllardır patlak veren en şiddetli çatışmalardan sonra Tacikistan ile ateşkes yapmayı kabul ettiğini açıkladı. Kırgızistan dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, askeri güçlerin üslere dönmesiyle saat 20: 00’den itibaren tam bir ateşkesin kabul edildiğini belirtti. Tacikistan, anlaşmayla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. İki ülke, sınır boyunca ara sıra meydana gelen çatışmalar da dahil olmak üzere uzun süredir sınır anlaşmazlıklarına kilitlenmiş durumda. Sınırın üçte birinden fazlası, Perşembe günkü ihtilafın patlak verdiği Vorukh’un de facto Tacik enklavını çevreleyen alan, toprak talepleri ve suya erişim konusunda düzenli bir parlama noktasıyla tartışmalı.

Ancak, iki orduyu ilgilendiren son bir kavganın patlak vermesi ve daha geniş bir çatışmaya dönüşme korkularını artırdı. Günün erken saatlerinde, her iki taraf da güçlerinin çatıştığını açıkladı. Kırgızistan, birliklerinin bir sınır karakoluna el koyduğunu belirtti. Sağlık bakanlığı Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, ülkenin çatışmalar sırasında biri ölüm olmak üzere 46 can kaybına uğradığını açıkladı. Tacikistan, kavga şiddetlendiği için daha az açıklama yaptı. Ulusal güvenlik komitesi yaptığı açıklamada, biri ağır olmak üzere iki kişinin ateşli silahla hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Rus medyası, Tacik kasabası İsfara belediye yönetiminden bir kaynağa dayanarak çatışmada üç Tacik vatandaşının öldüğünü, 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Çatışmalar, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlık kazanan, ikisi arasındaki sınırda su altyapısı konusunda bildirilen bir anlaşmazlığın ardından geldi. Çatışmanın, Tacik makamlarının Kırgızistan’daki bir su istasyonuna bir gözetleme kamerası yerleştirmesinin ardından başladığına dair iddialar var. Köseoğlu, her iki taraftan yerel halkların daha sonra birbirlerine taş atmaya başladığını ve çatışmaya her iki tarafın da dahil olduğu silahlı çatışmalara katıldığını belirtti. Tacikistan’ın güvenlik komitesi Kırgız askerlerini Isfara Nehri’nin üst kesimlerinde bulunan Golovnaya su dağıtım noktasında Tacik birliklerine ateş açmakla suçladı. Kırgız ve Tacik sivillerin Çarşamba günü nehir altyapısı konusunda bir anlaşmazlığa düştüğünü ifade etti.

ETİKETLER: Tacikistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.