islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6015
EURO
34,7765
ALTIN
2.414,40
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

KIZIL CAMİİ

İslam’ın ilk camisi olan Medine’deki caminin sadeliğinden ilham alan Kızıl Cami, gerçek bir köşk şeklindedir

KIZIL CAMİİ

Mimar:  Kashef Chowdhury

Yapım Yeri: Keranıganj Upazıla, Bangladeş

Yapım Yılı: 2017

İslam’ın ilk camisi olan Medine’deki caminin sadeliğinden ilham alan Kızıl Cami, gerçek bir köşk şeklindedir. 6 metre yüksekliğindeki bir dizi büyük “pencere” hoş bir esinti sağlar ve yazların çok sıcak olabileceği bir iklimde klima ihtiyacını ortadan kaldırır. Sığ bir su kütlesi alanı çevreler ve yapıyı bitişik bahçeden ve plazadan ayırırken mikro-iklimsel soğutma sağlar.

Serbestlik kavramı yapının kendisine devam eder. Çatı, bitişik bölümleri tutmak için ağaçlar gibi dallara ayrılan sütunlardan oluşmaktadır. Düz perspektifte, bunlar kemerler oluşturuyor gibi görünmektedir. Bu tasarım geleneksel örneklere ince bir referans vermektedir.

Plakalar, oval bir form oluşturmak için merkezde yükselir. Işıkla dolan iç mekanın yüksek ölçeği, yapının kırmızımsı kahverengisinin yanı sıra bitişik yeşilliklerin renklerini de taşımaktadır.


Yeşil ve Kırmızının İç İçe Geçmesi

Cami başarısını, sponsoru Nasrul Hamid’in desteğine borçludur. Mimara verdiği kısa bilgi – ataları tarafından inşa edilen 200 yıllık camiyi yerinde kurtarmak – basit olsa da, denemeyi ve uygun yapı ve inşaat çözümlerini bulmayı mümkün kılan uzun ve kesintisiz ekonomik desteğidir. Böylece ‘ağaç benzeri’ sütunların kalıplarını yerel ustalar tarafından basit manuel teknikler kullanılarak yerinde imal etmek mümkün olmuştur.

Prof. Abu Sayeed Ahmed liderliğindeki bir ekip, sürecin her adımını belgeleyerek eski camiyi restore etmiştir. Araştırma yoluyla yapıyı iki yüzyıl önceki haline döndürmeyi başarmışlardır.

Kirliliğin, gürültünün ve görsel kargaşanın yüksek düzeyde olduğu bir alanda cami ve çevresi, bir barış ve sadelik mabedi olarak düşünülür. Malzeme paleti oldukça sınırlıdır: Tüm yapı için açık kırmızı beton ve zeminler için yerel kırmızı terrazzo. Açık alanlar, dostların toplanması veya sadece zihnin dinlenmesi için cömert alanlar bırakarak, açık bir şekilde ifade edilmiştir.


Camii Kuş Bakışı Görünümü
Camii Planı
Camii Kesiti