Kızışan Afganistan çatışmalarında Taliban kilit barajı ele geçirdi

Taliban, eski Kandahar kalesinde aylarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Afganistan’ın en büyük ikinci barajını ele geçirdi.

Mirat Haber Ajansı

Taliban, eski Kandahar kalesinde aylarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Afganistan’ın en büyük ikinci barajını ele geçirdi. Grup ve yetkililer, ABD güçlerinin askerlerini 20 yıl sonra ülkeden çekmeye başlamasıyla bilgileri doğruladılar. Dahla Barajı, çiftçilere bir kanal ağı aracılığıyla sulama ve il başkenti için içme suyu sağlıyor. Taliban sözcüsü Qari Yousuf Ahmadi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Arghandab’daki Dahla Barajı’nı ele geçirdik. Bitişik bir bölgenin valisi Hacı Gulbuddin, barajın artık Taliban’ın kontrolünde olduğunu doğruladı.

Barajın ele geçirilmesi, bu hafta komşu Helmand eyaletinde çıkan çatışmaların ardından, ABD ordusunun kalan askerlerini Afganistan’dan resmen çekmeye başlamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Kandahar su departmanı şefi Tooryalay Mahboobi, Taliban’ın geçtiğimiz günlerde Dahla çalışanlarını işe gitmemeleri konusunda uyardığını açıkladı. Silahlı savaşçılar geçen ay barajı komşu ilçelere bağlayan bir köprüyü havaya uçurdu. Dahla, ABD tarafından yaklaşık 70 yıl önce Kandahar’ın yaklaşık yedi ilçesindeki arazilerin sulanması için su sağlamak üzere inşa edildi. 2019’da Asya Kalkınma Bankası, kısmen rezervuar tarzı projeyi genişletmek için kullanılmak üzere yaklaşık 350 milyon dolarlık bir hibe onayladı.

Çevre ilçe son altı ayda yoğun çatışmalara sahne oldu, ancak yetkililer Nisan ayında bölgenin temizlendiğini duyurdular. Yetkililer, geri çekilmeden önce, Taliban’ın konut kompleksleri de dahil olmak üzere bölgeye patlayıcı yerleştirdiğini açıkladı. Komşu Helmand’da, hükümet güçlerine karşı büyük bir Taliban saldırısı karşısında binlerce insan evlerinden kaçtı. ABD savaş uçakları, yabancı birliklerin çekilmesine rağmen Afgan kuvvetlerine hava desteği sağlıyor. ABD’nin geçen yıl Taliban ile yaptığı bir anlaşma uyarınca 1 Mayıs’a kadar tüm güçleri çekmesi gerekiyordu, ancak Washington tarihi 11 Eylül’e geri çekti. Silahlı grubu kızdıran bir hareketti. Afgan hükümeti ile Taliban arasında bir barış anlaşması yapma çabaları dururken, yabancı güçlerin çekilmesi geliyor.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

3 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

3 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

4 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago