islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5309
EURO
34,9615
ALTIN
2.439,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kızışan Afganistan çatışmalarında Taliban kilit barajı ele geçirdi

Taliban, eski Kandahar kalesinde aylarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Afganistan’ın en büyük ikinci barajını ele geçirdi.

Kızışan Afganistan çatışmalarında Taliban kilit barajı ele geçirdi

Taliban, eski Kandahar kalesinde aylarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Afganistan’ın en büyük ikinci barajını ele geçirdi.

Mirat Haber Ajansı

Taliban, eski Kandahar kalesinde aylarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Afganistan’ın en büyük ikinci barajını ele geçirdi. Grup ve yetkililer, ABD güçlerinin askerlerini 20 yıl sonra ülkeden çekmeye başlamasıyla bilgileri doğruladılar. Dahla Barajı, çiftçilere bir kanal ağı aracılığıyla sulama ve il başkenti için içme suyu sağlıyor. Taliban sözcüsü Qari Yousuf Ahmadi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Arghandab’daki Dahla Barajı’nı ele geçirdik. Bitişik bir bölgenin valisi Hacı Gulbuddin, barajın artık Taliban’ın kontrolünde olduğunu doğruladı.

Canada's Afghan legacy: Failure at Dahla dam | The Star

Barajın ele geçirilmesi, bu hafta komşu Helmand eyaletinde çıkan çatışmaların ardından, ABD ordusunun kalan askerlerini Afganistan’dan resmen çekmeye başlamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Kandahar su departmanı şefi Tooryalay Mahboobi, Taliban’ın geçtiğimiz günlerde Dahla çalışanlarını işe gitmemeleri konusunda uyardığını açıkladı. Silahlı savaşçılar geçen ay barajı komşu ilçelere bağlayan bir köprüyü havaya uçurdu. Dahla, ABD tarafından yaklaşık 70 yıl önce Kandahar’ın yaklaşık yedi ilçesindeki arazilerin sulanması için su sağlamak üzere inşa edildi. 2019’da Asya Kalkınma Bankası, kısmen rezervuar tarzı projeyi genişletmek için kullanılmak üzere yaklaşık 350 milyon dolarlık bir hibe onayladı.

Çevre ilçe son altı ayda yoğun çatışmalara sahne oldu, ancak yetkililer Nisan ayında bölgenin temizlendiğini duyurdular. Yetkililer, geri çekilmeden önce, Taliban’ın konut kompleksleri de dahil olmak üzere bölgeye patlayıcı yerleştirdiğini açıkladı. Komşu Helmand’da, hükümet güçlerine karşı büyük bir Taliban saldırısı karşısında binlerce insan evlerinden kaçtı. ABD savaş uçakları, yabancı birliklerin çekilmesine rağmen Afgan kuvvetlerine hava desteği sağlıyor. ABD’nin geçen yıl Taliban ile yaptığı bir anlaşma uyarınca 1 Mayıs’a kadar tüm güçleri çekmesi gerekiyordu, ancak Washington tarihi 11 Eylül’e geri çekti. Silahlı grubu kızdıran bir hareketti. Afgan hükümeti ile Taliban arasında bir barış anlaşması yapma çabaları dururken, yabancı güçlerin çekilmesi geliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.