islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kongre binası saldırısında bile ABD polisine ırkçılık suçlaması

Kongre binası saldırısında bile ABD polisine ırkçılık suçlaması
Mirat Haber Ajansı

Amerika Birleşik Devletleri’nin katı ırksal eşitsizliği, Başkan Donald Trump’ın ağırlıklı olarak beyaz taraftarlarından oluşan bir kalabalık ABD Kongre Binası’na kolaylıkla saldırdıktan sonra ortaya çıktı. Washington sakinleri, eylemciler, politikacılar ve Başkan seçilen Joe Biden’a göre, ciddi sonuçlar veren bir saldırıydı. İsyancılar barikatları aştı, camları kırdı, hediyelik eşyalar kaptı ve Kongre bürolarına ve odalarına girdiler. Hatta bazıları polisle selfie çekti ve polis memurlarının hükümet binasına girerken işbirliği yaptıkları ve girişlerini kolaylaştırdıklarına dair haberler var. Birçok siyasi, ayaklanmayı ateşleyen Trump yanlısı protestoların haftalarca süren tanıtımına rağmen, güvenlik eksikliğine ve sınırlı polis tepkisine dikkat çekti. Polisin tepkisi, altı ay önce Washington DC’de büyük ölçüde barışçıl olan Black Lives Matter protestolarına keskin bir tezat oluşturdu.

ABD, George Floyd’un öldürülmesinin ardından Mayıs ayında başlayan ırksal adaletsizliğe karşı yaygın gösterilerle dolu bir yaz yaşadı. Floyd, bir Minneapolis polis memuru boynunda yaklaşık dokuz dakika diz çöktüğü sırada ölen siyah bir vatandaştı. Washington DC’de bu protestolara katılanlar her kavşakta polisler tarafından karşılandı. Polis, başta Kongre Binası ve Beyaz Saray olmak üzere tüm anıtları korudu. Barışçıl protestocuların ve hatta medya temsilcilerinin polis tarafından saldırıya uğradığına dair haberler tüm dünyayı sardı. Cop sallayan polis, barışçıl protestocuları Beyaz Saray’dan uzaklaştırmak için duman kapsülleri, flaş bombaları ve plastik mermilerle ateş açtı. Washington DC Polis Departmanı Perşembe günü Capitol isyanıyla bağlantılı olarak 68 kişiyi tutukladığını söyledi.

Buna karşılık, polisin Beyaz Saray yakınlarındaki Black Lives Matter protestocularını temize çıkardığı akşam orada yaklaşık 300 kişi tutuklandı. Yerel sakinler, polisin tepkisi çok sessiz olduğu için tekrar olabileceğinden endişe ettiklerini söylediler. Kongre Binası’na saldıran güruh arasında Konfederasyon bayraklarını sallayan ve beyaz üstünlükçü inançları benimseyen nişanlar ve sloganlar taşıyan giysiler giyen kişiler vardı. Birçok BLM aktivisti, Capitol Hill olayını, geçen yaz barışçıl protestolarına karşı bir iç terör eylemi olarak nitelendirdi. Kolluk kuvvetlerinin tepkisini, sistemik ırkçılığının açık bir gösterimi ve ABD’de beyaz ayrıcalığın bariz bir kanıtı olarak adlandırdılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.