islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4945
EURO
34,9060
ALTIN
2.435,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kriptopara Vurgunu 7.7 Milyar Dolar’ı Aştı

Kriptopara Vurgunu 7.7 Milyar Dolar’ı Aştı

‘Halı çekme’ adı verilen kripto para dolandırıcılığı, yatırımcılara 2021’de 7,7 milyar dolara mal oldu.

Siber suçlular potansiyel kurbanları kandırmak ve dijital paralarını çalmak için kripto para birimleri etrafında devam eden çılgınlıktan yararlanıyor. Yakın tarihli bir raporda, araştırma şirketi Chainalysis, dolandırıcıların 2021’de kurbanlardan 7.7 milyar doların üzerinde (yaklaşık 58.698 crore rupi) kripto para aldığını ortaya koydu.

HALI ÇEKME NEDİR

Peki Halı Çekme Nedir?

Kriptopara dolandırıcılığına baktığımızda kurbanların en az yüzde 36’sı ‘Halı Çekme’ davalarında 3 milyar doların üzerinde para kaybetti. Halı Çekme, kripto geliştiricilerinin bir projeyi terk ettiği ve yatırımcıların fonlarıyla kaçtığı kripto para birimi endüstrisinde kötü niyetli bir manevradır. Şirket bir blog yazısında, toplamda kripto dolandırıcılıklarının 2020’ye göre yüzde 81 arttığını söyledi.

2020’DE KAÇ MİLYAR DOLARDOLANDIRILDI?

2020’de halı çekmenin toplam yasadışı gelirde 5 milyar doların altında olanın sadece yüzde 1’ini oluşturduğu belirtilmelidir.

Bununla birlikte, dolandırıcılık adreslerine yapılan mevduat sayısı 10,7 milyondan 4,1 milyona düştü, bu da daha az bireysel dolandırıcılık kurbanı olduğu anlamına geliyor. Ama bu da her kurbandan alınan ortalama miktarın arttığına işaret ediyor.

Araştırma yapan şirket dolandırıcıların kara para aklama stratejilerinin çok fazla değişmediğini kaydetti. Önceki yıllarda olduğu gibi, dolandırıcılık adreslerinden gönderilen çoğu kripto para birimi ana akım borsalarda sona erdi.

Kripto para borsası Thodex, kurucularının Nisan 2021’de 2 milyar doların üzerinde müşteri fonu ile kaybolmasının olayı bu sektördeki en büyük kayıp rakamını oluşturuyor. Bunu, 58 milyon dolarla Dogecoin’den ilham alan AnubisDAO ve Binance Smart Chain tabanlı borsa Uranyum izledi.

SQUID GAME

Daha önce, Kasım ayında, yatırımcıların Netflix’in popüler hayatta kalma dizisi “Squid Game”den ilham alan yeni bir kripto para birimine yığılmasının ardından milyonlarca dolar, birkaç saat içinde değerinin neredeyse sıfıra düşmesini izlemek için birkaç dakika yetti. Sonra Squid bir roller coaster yolculuğuna çıktı. Bir kripto veri izleme sitesi olan CoinMarketCap’e göre, Pazartesi günü 10 dakikalık bir sürede tokenin değeri 628,33 dolardan 2,856,65 dolara yükseldi. Ardından, beş dakika sonra 0,0007 dolardan işlem gördü.

Bu arada, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kasım ayında, şüpheli olmayan kişileri dolandırmak için Bitcoin ATM’lerini ve QR kodlarını kullanan siber suçlulara karşı bir uyarı yayınlamıştı. FBI, yakın zamanda yayınlanan bir Kamu Hizmeti Duyurusunda (PSA), kurbanları ödeme işlemlerini tamamlamak için fiziksel kripto para ATM’lerini ve dijital QR kodlarını kullanmaya yönlendiren dolandırıcılarda bir artışa tanık olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.